Bučna torta, obstaja sploh kakšen slajši desert za jesenske dni? Sezona buče je kratka in prav zato se trudimo, da jo čim večkrat vključimo v recepte. Ne cenimo je zgolj zaradi dekorativnega videza ali okusa. Bučo imamo radi, ker sodi med tiste sestavine, ki spadajo v skupino superživil zaradi številnih blagodejnih učinkov na zdravje.
Buča je bogata z betakarotenom, ki je skoraj čudežen, ko govorimo o imunosti, obvladovanju stresa in tudi o dobrem vidu. Buče so nedvomno del skupine superživil in ker je njihova sezona kratka, poskusite čim več receptov z njimi. Pripravite juhe, kremne enolončnice, dodajte jih solatam in preizkusite različico bananinega kruha, tokrat z bučo. Ko pa gre za prave sladice, je ta bučna torta s karamelo in začimbami pravi užitek. V nadaljevanju vam predstavljamo recept.
Sestavine za torto:
• 40 g finega kristalnega sladkorja
• 70 g rjavega sladkorja
• 2 jajci
• 90 g olja
• 120 g bučnega pireja
• 130 g moke
• 40 g mletih mandljev
• 2 žlički mletega ingverja
• 1 žlička mletega cimeta
• 1/4 žličke muškatnega oreščka
• 1 žlička pecilnega praška
• 1 žlička sode bikarbone
• ščepec soli
• 1 žlica svežega drobno nasekljanega ingverja
Sestavine za preliv:
• 100 g zmehčanega masla
• 100 g sladkorne glazure
• 75 g hladnega kremnega sira
• ščepec soli
Sestavine za karamelo s žajbljem:
• 120 ml sladke smetane
• 8–10 listov svežega žajblja
• 200 g finega kristalnega sladkorja
• 1/4 žličke soli
Priprava:
• Pečico segrejte na 180 °C. Namažite pekač in ga obložite s papirjem za peko za tortni model premera 20 cm.
• Dodajte obe vrsti sladkorja in jajci ter dobro premešajte, da se sestavine povežejo. Dodajte olje in bučni pire.
• Primešajte moko, mlete mandlje, začimbe, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi. Dodajte nasekljan ingver in zmes vlijte v pekač.
• Pecite 25–32 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga izvlečete iz sredine, ne ostane čist. Torto pustite, da se popolnoma ohladi.
• Za pripravo glazure iz kremnega sira zmehčano maslo in sladkor nekaj minut mešajte, dokler barva ne postane svetlejša, tekstura pa kremasta. Dodajte kremni sir in ščepec soli ter še kratko premešajte vse skupaj. Mešanico postavite v hladilnik.
• Za karamelo s žajbljem v manjši lonec dajte sladko smetano in liste žajblja ter segrevajte, dokler se ne začne dvigovati para. Odstavite z ognja, pokrijte in pustite približno 20 minut, da se sestavine povežejo. Smetano precedite in postavite na stran.
• V posebni ponvi segrevajte kristalni sladkor, dokler se popolnoma ne stopi. Občasno zavrtite ponev, da se sladkor enakomerno karamelizira. Počasi prilivajte smetano in neprestano mešajte. Bodite previdni, saj se bodo mehurčki hitro pojavili. Pustite, da se karamela kuha 30 sekund, preden ponev odstavite z ognja in dodate sol.
• Ko ste pripravljeni na dekoracijo, torto premažite z glazuro iz kremnega sira in po vrhu dodajte nekaj žlic karamele.
Članek je prevzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram (@bakedbybenji / @mimixn)
