Priprava
Recept za to kavno poslastico smo našli na Instagram profilu Kopi Coffee 咖啡. Ko boste Caramel Affogato postregli na svoji terasi ali balkonu, se boste v isti sekundi ponesli v malo bolj italijansko pokrajino. Recept je zelo enostaven. Za pripravo te poslastice doma ne potrebujete veliko – le svež vanilijev sladoled, karamelo in seveda espresso. Ko vse to združite v enem kozarcu, dobite fuzijo pristnih italijanskih okusov. Topel espresso se počasi preliva čez hladen sladoled in tako ustvari idealno kombinacijo kontrastnih temperatur in tekstur.
Italijanska kava z zgodovino
Zgodovina Caramel Affogato sega globoko v tradicijo italijanske kuhinje, pa tudi v sodobno eksperimentiranje z okusi in teksturami. Ta poslastica, čeprav sestavinsko preprosta, ima bogato zgodbo, ki govori o prepletu tradicije in ustvarjalnosti. Korenina te kave je v tradicionalni italijanski poslastici, znani kot affogato, kar v prevodu pomeni “utopljen”. To ime izhaja iz načina priprave – svež sladoled potopimo v vročo kavo in tako ustvarimo idealno kombinacijo toplote in mraza, sladkega in grenkega.
Glede na to, da se Italijani jedi lotevajo z veliko pozornosti, obstaja določen način pitja te kave. Kavo namreč na sladoled prelijemo pred serviranjem. Nekateri raje uporabljajo čajno žličko, drugi pa mešanico počasi srkajo. V Italiji affogato običajno postrežejo po kosilu ali večerji.
Tekst je prevzet s Journal.rs
Foto: Instagram (@haniyal_assundus, @caffeaffogatosg, @thecoffeelifestyle, @massimo.gelato_bkk, @wearepead)