Ko zrak postane svež in listje počasi zažari v toplih tonih, si vse pogosteje zaželimo skodelice napitka, ki greje telo in dušo. Med klasiko, kot je pumpkin spice latte, se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja še ena jesenska zvezda – chai latte. To ni le trendovska izbira, temveč pijača z dolgo in bogato tradicijo, ki združuje indijsko kulturno dediščino in sodobne zahodne navade. Njegova zgodba, preplet vonja začimb, zgodovine in blagodejnih učinkov, je prav tako zanimiva kot sam okus.
Od indijskih ulic do svetovnih kavarn
Beseda “chai” v hindijščini pomeni preprosto “čaj”, medtem ko izraz “masala chai” označuje čaj, obogaten z mešanico aromatičnih začimb, kot so cimet, kardamom, klinčki, ingver in črni poper. Ta tradicionalni napitek sega stoletja v preteklost in je bil sprva cenjen zaradi zdravilnih lastnosti. V Indiji je masala chai še danes nepogrešljiv del vsakdanjega življenja. Pije se na ulicah, doma in ob družabnih srečanjih.
Ko je pijača postala priljubljena tudi na Zahodu, je dobila nekoliko drugačno podobo. Chai latte, kot ga poznamo danes, združuje osnovo indijskega masala chaia z bogatim dodatkom mleka, pogosto z nežno mlečno peno. Črni čaj in začimbe ostajajo srce recepta, a dodatek mleka poskrbi za bolj kremasto teksturo in nežnejši okus.
Zgodovinski preobrat britanskih plantaž
Koreni chai lattea so povezani s kolonialno zgodovino. V 19. stoletju so Britanci v Indiji zasnovali plantaže čaja, da bi zmanjšali kitajsko prevlado nad trgovino s tem dragocenim napitkom. Čeprav je bil čaj v začetku v indijski družbi bolj zdravilni napitek kot vsakodnevna pijača, se je v začetku 20. stoletja to spremenilo. S promocijskimi kampanjami so Indijci začeli piti čaj tudi med delom v tovarnah in rudnikih. Kmalu so ga prilagodili po svoje. Z veliko mleka, sladkorja in bogato mešanico začimb. Tako se je rodil masala chai, ki se je kljub britanskim prizadevanjem za bolj “čisto” različico hitro uveljavil kot del indijske kulinarike.
Mešanica toplih arom in zdravilnih lastnosti
Chai latte ni le prijetno aromatičen napitek, temveč se ponaša tudi z mnogimi blagodejnimi učinki. Ingver prispeva k boljši prebavi, cimet in kardamom imata protivnetna in antibakterijska svojstva. Klinčki pa s svojim eugenolom pomagajo pri lajšanju vnetij in bolečin v dlesnih. Črni čaj, ki je osnova napitka, vsebuje polifenole in L-teanin, ki pomagajo zmanjšati oksidativni stres, izboljšujejo razpoloženje ter spodbujajo občutek umirjenosti in zbranosti.
Kdaj in koliko – prava mera užitka
Čeprav je skodelica chai lattea polna koristi, je priporočljivo zmerno uživanje, saj črni čaj vsebuje kofein. Pretiravanje lahko privede do nespečnosti ali povišanega krvnega tlaka, zato strokovnjaki svetujejo, da si ga privoščite po obroku ali kot popoldanski obred sproščanja. V času nosečnosti ali ob občutljivosti na kofein ga je bolje nadomestiti z različico brez črnega čaja, denimo z rooibosom ali matéjem, ki ponujata podobno aromatično izkušnjo.
Priprava doma: ritual toplih začimb
Chai latte lahko brez težav pripravite tudi doma in si ustvarite svoj jesenski obred. Potrebujete:
-
200 ml mleka (ali rastlinskega napitka)
-
200 ml vode
-
2 vrečki črnega čaja
-
1 čajno žličko cimeta
-
1 čajno žličko kardamoma
-
6 klinčkov
-
1/3 čajne žličke semen komarčka
-
1 zvezdasti janež
-
2 koščka svežega ingverja
-
2 čajni žlički rjavega sladkorja ali javorjevega sirupa
Vodo najprej zavrite in vanjo dodajte vrečki čaja ter začimbe. Po dveh minutah vrečki odstranite in začimbe pustite še nekaj minut, da sprostijo svojo aromo. Medtem segrejte mleko z izbranim sladkorjem ali sirupom in ga dobro premešajte. Ko je vse pripravljeno, združite mleko in čaj z začimbami ter postrezite v veliki skodelici, po želji posujte s kančkom kakava ali cimeta.
Foto: Instagram @josefinehj, @companion.berlin