Journal.si
smokve_Dupe

Kraljica Sredozemlja na krožniku: Razkošen poletni meni s figami od predjedi do sladice

Poletje se počasi nagiba k svojemu zahodu, a nas še vedno obdaruje z bogastvom barv, vonjev in okusov. Razkošna paleta sadja nam olajša slovo od najbolj toplih dni. Med vsemi izstopajo predvsem fige, ki s svojo lepoto pritegnejo posebno pozornost. Njihovo rožnato meso in sočna tekstura so idealni za sladice, hkrati pa vizualno oplemenitijo vsako jed, ki jo obogatimo z njimi. Najbolje jih je okušati sveže obrane, v kombinaciji z mehkimi siri in krekerji. Fige pa lahko postanejo tudi prava zvezda elegantnega poletnega menija v več hodih. Kako, odkrijte v nadaljevanju.

Fige v aperitivu

Sestavine:

  • 8 fig

  • 400 ml bourbona

  • 1/2 skodelice medu

  • 1 l vode

  • 6 žlic sveže iztisnjenega limetinega soka

  • 10 listov sveže mete

  • led

  • rožmarin za dekoracijo

Priprava:

V vrč položite narezane fige in jih prelijte z bourbonom ter medom. V hladilniku pustite dve uri, nato dodajte vodo, limeto, meto in led. Postrezite v kozarcih ter okrasite z vejicami rožmarina in rezinami fig.

Predjed: pladenj s siri

Sestavine:

  • 1 sir camembert

  • 1 paket slanih krekerjev

  • sveže fige

  • olive

  • mandlji

  • med

Priprava:

Pladenj obložite z narezanimi kosi sira in rezinami fig. Dodajte krekere, posujte z mandlji in olivami ter vse skupaj prelijte z žlico medu.

Glavna jed: pica iz listnatega testa

Sestavine:

  • 1 paket listnatega testa

  • 100 g gorgonzole

  • 250 g dimljenega lososa

  • pest sveže bazilike

  • 6 velikih fig

  • 1 žlica balzamičnega kisa

Priprava:

Testo razvaljajte in ga položite v pekač z nekoliko privzdignjenimi robovi. Pecite 5 minut v pečici, segreti na 200 stopinj. Nato ga obložite s sirom, baziliko in figami ter pecite še 12 minut. Na koncu dodajte filete dimljenega lososa in pokapljajte z balzamičnim kisom.

Sladica: popolna poletna torta

Sestavine za biskvit:

  • 150 g masla

  • 150 g sirnega namaza

  • 1/2 skodelice kokosovega sladkorja

  • 4 jajca

  • 2 skodelici moke

  • 1 žlička mletega kardamoma

  • 1 žlica pecilnega praška

  • 5 fig

  • naribana lupinica 1 pomaranče

Sestavine za nadev:

  • 3 lončki skyra

  • med

  • fige

Priprava:

Pečico segrejte na 200 stopinj. V posodi zmešajte vse sestavine za biskvit, fige pa drobno nasekljajte. Zmes vlijte v pekač, obložen s papirjem za peko, in pecite približno 50 minut, dokler ne dobi zlato barvo. Pustite, da se kolač ohladi, nato ga premažite z ohlajenim skyrom, potresite s sesekljanimi figami in po želji prelijte z medom.

Članek je prevzet s portala Journal.hr

Foto: Dupe, Unsplash, Instagram