

Kam na kosilo, ko si zaželite prave domače hrane? Odgovor se skriva med hribi nad Cerknico
Na prvi pogled je videti kot še ena vaška gostilna. Hiša z orjaško lipo pred vhodom, ki jo najdete v majhni vasi med Rakitno in Blokami. A za njenimi zelenimi stenami, starimi fotografijami in vonjem po svežem kruhu se skriva ena najbolj zanimivih slovenskih gostiln zadnjih let. Gostilna Cajnarje ni le kraj, kjer strežejo domačo hrano, ampak prostor, kjer se tradicija prepleta z modernim občutkom za estetiko, glasbo in okus.
Čeprav se vas Cajnarje ne nahaja na poti do katerega koli znanega turističnega cilja, je gostilna ob koncih tedna polna. Obiskovalci prihajajo iz vse Slovenije, predvsem pa iz Ljubljane, ker si želijo tistega občutka, ki ga v mestu pogosto pogrešajo. To je pristen obrok, sproščeno vzdušje in glasbo, ki te spomni, da si nekje, kjer čas teče počasneje.
Iz Bikofeja v notranjsko dolino
Za idejo o gostilni stojita Jure Črnič in Katarina Hiti. Oba imata korenine prav v vasi Cajnarje, kjer je Juretova babica nekoč vodila manjši lokal. Ko se je hiša znašla naprodaj, sta jo po zaprtju ljubljanskega bara Magda leta 2021 kupila in se odločila, da zgodbo nadaljujeta. Tokrat v povsem novi obliki.
Jure je Ljubljančanom znan kot soustanovitelj legendarnega Bikofeja in Magde na ljubljanski tržnici, dveh prostorov, ki sta pomembno zaznamovala mestno barsko kulturo. Po pandemiji in naraščajočih najemninah sta se odločila, da mesto zamenjata za podeželje. V Cajnarjah sta najprej prenovila hišo, ki je od leta 1934 služila kot lokalna krčma, in jo spremenila v prostor, kjer se srečata domačnost in sodobnost.
Danes v hiši, ki diha zgodovino, obiskovalca pričakata Jure v strežbi in Katarina v kuhinji. Gostilna je odprta od petka do nedelje, v tednu pa par živi in dela v Ljubljani.
Domača kuhinja, narejena s sodobnim občutkom
Čeprav nobeden od njiju nima formalne kuharske izobrazbe, sta se projekta lotila z veliko predanostjo. Na začetku so jima pomagali prijatelji in kuharski mojstri, danes pa Katarina sama ustvarja jedilnik, ki se vsak teden spreminja glede na sezono in ponudbo pridelovalcev.
Jedilni list ni natisnjen, temveč zapisan v majhnem zvezku, ki ga Jure prinese k mizi. Tam se znajdejo domači namazi, dimljena postrv, tatar postrvi z ocvirki, svinjska krača, čufte in ocvrta bikova jajca. Na voljo sta vedno tudi dve juhi, na primer kokošja in koprivna.
Vse sestavine prihajajo iz okolice. Meso z ekološke posesti Bajer pri Ložu, zelenjava in zelišča od sosedov, voda pa kar iz bližnjega potoka Cerkniščica. Prav ta voda ima v vasi poseben pomen, saj po njo že sto let hodijo domačini, ki so se z novima lastnikoma dogovorili, da bodo to lahko počeli še naprej.
Okus po Notranjski in kozarec naravnega vina
Če je hrana preprosta in domača, je vinska karta vse prej kot običajna. Gostilna Cajnarje ponuja izključno naravna vina – od Radikona do Štekarja in Škerka. Strokovnjaki poudarjajo, da je takšna ponudba na Notranjskem prava redkost, vendar se je izkazalo, da jo gostje dobro sprejemajo. Tudi tisti, ki so bili sprva skeptični, zdaj radi posežejo po kozarcu naravnega oranžnega vina, poleg katerega Jure vedno ponudi tudi lokalno pivo.
Notranjost, kjer se preteklost in sodobnost srečata v ravnovesju
Ko vstopite v gostilno, se zdi, kot bi prestopili prag časa. Stare knjige na policah, kot so ABC šivanja in Enciklopedija leksikografskega zavoda, stare črno-bele fotografije in krušna peč ustvarjajo nostalgično vzdušje, ki ga dopolnjuje skrbno izbrana glasba. Na policah se vrstijo vinilke Toma Waitsa, Johnnyja Casha in Ennia Morriconeja, za pultom pa stoji gramofon.
Retro pohištvo je zbrano iz različnih zaprtih gostiln, medtem ko omarica za pultom, polna žganjic z vseh koncev Evrope, izvira še iz Juretove babice. Na stenah visijo sodobna umetniška dela iz Ravnikarjeve galerije, med njimi portret Tita Tadeja Vaukmana. Vse slike so na voljo za nakup, zato se gostje pogosto zalotijo, kako ob večerji razmišljajo o umetnosti.
Gostilna, ki je osvojila srca in želodce
Cajnarje je danes eno najbolj iskanih kulinaričnih doživetij v Sloveniji. Rezervacije so redkost, saj je lokal odprt le konec tedna in ga vodita sama, ob tem pa skrbita še za dojenčka in službo v mestu. Kljub temu jima uspeva ohranjati domačnost, pristnost in sproščeno energijo, zaradi katere obiskovalci pogosto ostanejo več ur.
Strokovnjaki pravijo, da je uspeh gostilne Cajnarje v tem, da zna združiti občutek pristnega podeželja s sodobno estetiko in kakovostjo, ki bi jo pričakovali v najboljših mestnih restavracijah.
Ustavite se, kjer čas teče počasneje
Gostilna Cajnarje stoji v idilični dolini, ob potoku, med starimi drevesi, kjer se poleti sedi na vrtu, pozimi pa greje ob krušni peči. Za Ljubljančane je to lahko popoln zaključek izleta. Čez Iški vintgar in Rakitno, mimo jezera, pa čez hrib v dolino, kjer domača kuhinja dobi svoj sodoben obraz.
Gostilna Cajnarje je dokaz, da domača kuhinja ni le spomin na preteklost, ampak živ in moderen izraz sodobne slovenske kulinarike.
Foto: IG @gostilnacajnarje




