Ko pomislimo na Grčijo, je prva asociacija pogosto modro morje, bele hiše in bogata gastronomska tradicija. Grška kuhinja je znana po svoji preprostosti, svežini in uporabi sestavin, ki poudarjajo naravne okuse. Tu so klasike, kot so musaka, souvlaki, tzatziki in sveža grška solata, pa tudi jed, za katero morda še niste slišali, a je vredna vaše pozornosti; neustavljivi grški krompir z limono.
Za razliko od klasičnega pečenega krompirja je grški krompir obogaten z oljčnim oljem, limoninim sokom in mediteranskimi začimbami, kot sta origano in rožmarin. Prav ta kombinacija mu daje posebno sočnost v notranjosti ter hrustljavo, zlato zapečeno skorjico. Ta jed se najpogosteje postreže kot priloga mesu ali ribi. A je dovolj bogata in okusna, da jo lahko jeste tudi samostojno. Na primer, ob kozarcu vina in solati predstavlja pravi mediteranski užitek. V nadaljevanju vam prinašamo recept.
Grški krompir z limono
Grški krompir z limono popolno združuje tri ključne elemente mediteranske kuhinje. Preprostost, svežino in aromo. Preprosto ga je pripraviti, z okusom in vonjem pa spominja na sončne dni in poletne večere ob morju. Ne glede na to, ali ga postrežete ob pečeni piščančini, jagnjetini, ribi z žara ali kot glavno vegetarijansko jed, eno je gotovo. Z vaših krožnikov bo izginil v rekordnem času.
Recept za grški krompir
Sestavine (za 4 osebe):
• 1,5 kg krompirja (po možnosti mladega)
• 100 ml oljčnega olja
• 3 limone (sok dveh limon + 1 za rezine)
• 4 stroki česna (drobno sesekljanega ali stisnjenega)
• 250 ml zelenjavne ali piščančje jušne osnove (lahko tudi voda)
• 1 žlica gorčice
• 2 žlički suhega origana
• svež rožmarin
• sol in sveže mlet črni poper
Priprava:
• Segrejte pečico na 200 °C.
• Olupite krompir in ga narežite na večje kose (četrtine ali debelejše rezine).
• V večji posodi zmešajte oljčno olje, gorčico, limonin sok, česen, origano, sol in poper.
• Dodajte krompir in ga dobro obložite z marinado.
• Prestavite krompir v ognjevarno posodo, prelijte z osnovo in na vrh dodajte narezane rezine ene limone. Pokrijte z aluminijasto folijo.
• Pecite približno 40 minut pokrito, nato odstranite folijo in pecite še 30–40 minut. Občasno prelivajte krompir s sokom iz posode, dokler ne dobi lepe zlate skorjice.
• Na koncu posujte s svežim rožmarinom ali peteršiljem.
Članek je prevzet s portala Journal.hr
Foto: Instagram, Dupe Photos