Pred nekaj dnevi se je začel Oktoberfest, največji pivski festival na svetu, ki se tradicionalno odvija v Münchnu. Bavarske preste so priljubljena poslastica ne le Nemcev, ampak skoraj vsakega obiskovalca Oktoberfesta. Svoj recept za domače preste je z nami delil Ivan Lončar, ki že vrsto let živi in dela v Nemčiji. Zdi se, da vsak, tudi najbolj zahteven recept, izvede z lahkoto in užitkom, zato upamo, da bo motiviral tudi vas, da se preizkusite v pripravi te okusne specialitete!
Recept za preste
Sestavine:
- 500g gladke moke
- 300 ml toplega mleka
- vrečka suhega kvasa
- žlica (12 g) sladkorja
- 40 g masla
- 10 g soli
- 900 ml vrele vode
- 100 ml sode bikarbone
- groba sol za posipanje
Priprava:
V skledo dodajte moko, naredite jamico in vanjo stresite sladkor ter kvas. Prilijte toplo mleko in pustite, da se kvas aktivira približno 10 minut. Nato dodajte ostale sestavine in gnetite, dokler ne dobite gladko testo, ki se loči od površine ali posode.
Foto: Ivan Lončar