Včasih je najboljši del dneva tisti trenutek, ko se kuhinjo napolni vonj po sveže pečenem testu in toplih jabolkih. In ravno to ponuja recept, ki je v zadnjih mesecih postal pravi spletni hit. Jabolčni »krofki« iz listnatega testa. Čeprav tehnično ne gre za prave krofe, združujejo vse, kar pri njih obožujemo. Zlato zapečeno skorjico, mehko sredico in tisti domači občutek, ki ga dajejo preprosti, hitro pripravljeni deserti.
Sladica, ki jo pripravite, preden se pečica ogreje
Recept, ki je osvojil TikTok in Instagram, je tako enostaven, da ga lahko pripravite tudi takrat, ko nimate veliko časa. Potrebujete le nekaj osnovnih sestavin, malo potrpljenja pri rezanju jabolk in nekaj minut peke. V zameno pa vas čaka popolna poslastica – topli, dišeči “krofki”, ki izgledajo kot iz domače pekarne.
Osnova je klasično listnato testo, ki se med peko razlisti in ustvari hrustljavo skorjico. Jabolka dodajo svežino in sočnost, medtem ko cimet in rjavi sladkor poskrbita za tisto toplo aromo, ki jo vsi povezujemo z domačimi sladicami. Po nekaj minutah v pečici se sladkor rahlo karamelizira, testo dobi lepo zlato barvo, in celoten dom zadiši po cimetu in pečenih jabolkih.
Sestavine, ki jih že imate doma
Za pripravo potrebujete:
-
dve jabolki,
-
en list listnatega testa,
-
približno 50 gramov rjavega sladkorja,
-
eno do dve žlički cimeta,
-
pol žličke soli in
-
nekaj mleka ali rastlinskega napitka za pomakanje.
Gre za klasične sestavine, ki jih najdemo skoraj v vsakem gospodinjstvu. Strokovnjaki za peko pogosto poudarjajo, da je prav v tem čar preprostih receptov, ker ne zahtevajo posebnih sestavin, jih lahko pripravite spontano, kadar si zaželite nekaj sladkega.
Preprosta priprava z veliko učinka
Najprej jabolka olupite in narežite na tanke kolobarje, iz sredine pa odstranite peščišče, da nastane značilna oblika obroča. Nato razvaljajte listnato testo in ga narežite na trakove, široke približno tri centimetre. Vsak jabolčni obroč ovijte s testom, da dobite majhne zavitke.
Ti nato potrebujejo le še nežno kopel v mleku ali rastlinskem napitku in potres z mešanico rjavega sladkorja, cimeta ter ščepcem soli. Pečete jih v ogreti pečici na 180 °C približno 20 do 25 minut, dovolj dolgo, da se testo obarva zlato rjavo, a jabolka ostanejo mehka in sočna.
Postrezite jih tople
Ko jih vzamete iz pečice, je skoraj nemogoče počakati, da se ohladijo. Najboljši so še topli, postreženi sami ali pa z dodatkom vaniljevega sladoleda, ki se počasi topi po vročem testu.
Jabolčni “krofki” so idealni za vikend popoldneve, ko si zaželite nekaj sladkega, a ne želite ure in ure stati v kuhinji. So tudi popolna izbira za goste – izgledajo lično in zapleteno, čeprav jih lahko pripravite v manj kot pol ure.
Foto: IG @emerrutherford
