Journal.si
Apple cake_diliara-garifullina-es7aJ-3iBDo-unsplash

Jabolčno pecivo: Danes pečemo to mehko in sočno torto, ki naznanja prihod jeseni

Čeprav so dnevi še vedno topli in sončni, v začetku septembra v zraku že diši po hruškah, jabolkih in pumpkin spice latte! Pričetek jeseni za marsikoga pomeni nov začetek. Novo šolsko leto, nova rutina in postopno slovo od poletnega ritma. Garderobo osvežujete s toplimi kosi, otroške sobe dobijo manjše spremembe, na mizo pa končno prihajajo sezonski plodovi, ki nas razveselijo s polnimi okusi. Jabolka so eno najbolj priljubljenih jesenskih sadežev. Čeprav jih uživate skozi vse leto, so prav zdaj najbolj sočna, sladka in aromatična. Ob misli na jabolka se hitro spomnite na sladice – od jabolčnega štrudlja, jabolčnega crumblа, jabolk v testu pa vse do jabolčnega peciva. Izbira ni nikoli lahka, a danes predstavljamo recept za sočno jabolčno pecivo!

Jabolčno pecivo – sočna sladica polna osvežitve

Sestavine:

Za jabolka:

  • 6 jabolk (Granny Smith ali Gala), olupljenih in narezanih na kocke

  • 5 žlic belega sladkorja

  • 1 žlica cimeta

Za testo:

  • 360 g moke

  • 1 žlica pecilnega praška

  • 1 žlička soli

  • 400 g sladkorja

  • 200 g olja

  • 60 ml pomarančnega soka (če ga nimate, lahko uporabite mleko ali vodo)

  • 2 žličici vanilijevega ekstrakta

  • 4 jajca

Postopek:

  • Pečico segrejte na 180 °C.

  • V veliki skledi zmešajte jabolka, sladkor in cimet. Odstavite na stran.

  • V drugi skledi zmešajte moko, pecilni prašek in sol.

  • V tretji skledi povežite olje, pomarančni sok, vanilijev ekstrakt in sladkor.

  • Mokre sestavine dodajte k moki ter premešajte.

  • V maso dodajajte jajca – eno po eno – in medtem mešajte.

  • Pekač premažite z maslom in potresite z moko, odvečno moko odstranite.

  • V pekač vlijte tanek sloj mase, nato pa dodajte 1/4 jabolk z mešanico cimeta in sladkorja.

  • Postopek ponavljajte, dokler ne porabite vse mase in vseh jabolk – zgornji sloj naj bo masa.

  • Ne skrbite, če masa ne prekrije vseh jabolk. Med peko se bo enakomerno razporedila.

  • Pecite 1 uro in 30 minut.

Članek je prevzet s portala Journal.hr

Foto: Pexels, Unsplash