V petek, 10. oktobra 2025, se začenja najokusnejši teden jeseni – jesenski Teden restavracij, ki bo trajal vse do 19. oktobra 2025. V njem sodeluje 117 izbranih restavracij z vseh koncev Slovenije. Organizatorji so letos v ospredje največjega slovenskega kulinaričnega dogodka postavili povezovanje vrhunske kulinarike, gostoljubja in digitalizacije – osrednje teme letošnjega jesenskega Tedna restavracij.
Med najbolj pričakovanimi restavracijami letošnjega Tedna restavracij je zagotovo JAZ by Ana Roš. Ana Roš, ena najprepoznavnejših slovenskih kulinaričnih ambasadork, tudi letos dokazuje, da sodi v sam svetovni vrh. Na letošnji podelitvi The Best Chef Awards 2025 v Milanu je osvojila izjemno drugo mesto med najboljšimi kuharji sveta. To je še en dokaz, da njena kuhinja presega meje gastronomije in jo preobraža v pravo umetnost.
Najokusnejši teden letošnje jeseni
Veliki družini Tedna restavracij se je to jesen pridružilo šest novih restavracij: Gostilna Ivan, Gostilna Hrast, Doppler Estate, Gostilna Pri Hrvatu, Restavracija Oaza in Vranješ Gourmet. Sodelujoče restavracije so tudi tokrat svoje menije zasnovale na skupnih vrednotah – odgovorni izbiri surovin z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Teden restavracij namreč ni zgolj kulinarična akcija s posebnimi meniji po ugodnih cenah, temveč gibanje, ki ponuja edinstvene kulinarične užitke z zagotovljeno kakovostjo.
Osnovna cena menijev znaša 25 evrov, z dodatkom za kakovost pa se v najbolje ocenjenih restavracijah lahko povzpne do 36 evrov. Vse sodelujoče restavracije in njihove menije najdete na spletni strani www.tedenrestavracij.si, kjer lahko prek rezervacijskega sistema enostavno rezervirate svoj obisk.
Teden restavracij k razvoju in kakovosti slovenske gastronomije prispeva tudi z vsakoletnimi poudarki, ki izpostavljajo eno od odlik uspešnega gostinstva. Letos je v ospredju gostoljubnost – temelj zadovoljstva gostov in srce vsake odlične restavracije.
Kot pravi Uroš Mencinger, selektor Tedna restavracij: ”Za dobrojedce je Teden restavracij tistih deset dni v letu, ko se dobro je. Za dobre gostince pa je Teden restavracij ob promociji kakovostne kulinarike, ki v restavracije privabi nove goste, vse bolj tudi priložnost za preizkušanje novih jedi. Če je gostom na Tednu restavracij nova jed všeč, jo gostinci uvrstijo na svoj meni. To je zame najboljši dokaz, da TR ni akcija znižanja (cene), temveč zvišanja – kakovosti!”
Digitalizacija kot gonilo sprememb v kulturi gastronomije
Teden restavracij, ki vsako leto privabi več kot 110 tisoč gostov po vsej Sloveniji, ni le praznik vrhunske kulinarike, temveč tudi platforma za povezovanje strok, znanj in partnerstev, ki prispevajo k razvoju slovenskega gostinstva.
Ob naraščajočem številu gostov in rezervacij se gostinski sektor sooča s potrebo po učinkovitejšem upravljanju procesov in boljši uporabniški izkušnji. Zato je Teden restavracij letos uvedel nov, digitalno podprt rezervacijski sistem. Le ta omogoča višjo stopnjo avtomatizacije, večjo preglednost ter prilagajanje izkušnje tako gostom kot gostincem. Prvi dnevi rezervacij potrjujejo, da so gostje digitalno rešitev dobro sprejeli, saj sistem beleži veliko odzivnost in visoko število uspešno zaključenih rezervacij že v uvodnih dneh.
Z jesensko edicijo Tedna restavracij pa prihaja še ena pomembna novost – digitalni darilni boni TR, ki omogočajo hitro, preprosto in personalizirano obdarovanje. Ključno vlogo pri teh sodobnih korakih ima OTP banka kot generalni partner Tedna restavracij.
Trajnostno, lokalno z mislijo na okolje in ljudi
Pomemben poudarek jesenskega Tedna restavracij ostaja na uporabi kakovostnih slovenskih sestavin z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Gre za živila, ki zagotavljajo sledljivost, preverjeno poreklo in visoko kakovost. V sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano TR nadaljuje prizadevanja za trajnostno in lokalno usmerjeno kulinariko, ki temelji na zaupanju in transparentnosti.
Za rezervacije in več informacij obiščite spletno stran.
Foto: Arhiv Teden restavracij