Imenujejo jo recept iz preteklosti, a italijanska »La zuppa di latte« oziroma »Zuppa di pane e latte« je eno najbolj zaželjenih jedi, ki jih mnogi še vedno pomnijo iz otroštva. Toplo mleko, v katerega namakamo natrgane koščke kruha ali piškote, dokler se popolnoma ne zmehčajo, nato pa jih jemo z žlico – jed, na katero smo skoraj pozabili.
Ta hiter zajtrk je popoln za hladne dni, ko bi se najraje zavili v odejo in gledali filme ves dan. Juha iz mleka je verjetno najhitrejši zajtrk, kar jih obstaja. V toplo mleko lahko dodate nekaj kapljic črne kave ali malo sladkorja, namesto kruha ali piškotov pa uporabite panettone ali suhe kolače – še posebej tiste, ki so izgubili svežino. To jed bodo oboževali tako najmlajši kot odrasli, La zuppa di latte pa bi lahko znova postala ena tistih preprostih, toplih jedi, ki nas popeljejo nazaj v otroštvo.
Priprava
Segrejte svoje najljubše mleko v lončku. V skodelico ali skledo s približno 250–300 ml mleka dodajte približno 35 g starega kruha, piškotov ali kolača (lahko pa količine določite kar po občutku).
Medtem ko se mleko segreva, kruh ali kolač narežite na kocke in jih razporedite po skodelicah. Najbolje je uporabiti domač star kruh, saj se lepo napoji in odlično zadrži mleko v sebi. Pustite, da se koščki na kratko prepojijo, vendar pazite, da se jed ne spremeni v kašo.
Članek je prevzet s portala Journal.hr.
Foto: Pexels, Unsplash, iStock