Če iščete okusno, lahko in sezonsko jed, ki popolno združuje kremasto teksturo, obilico sira in svežo zelenjavo, je ta lazanja s bučkami nepogrešljiva izbira. Recept smo našli na Instagram profilu @antoninaparker, katerega kombinacija preprostosti in okusa nas je takoj navdušila.
Namesto klasične mesne plasti glavno vlogo prevzamejo zlato pečene bučke, vse skupaj pa poveže žametna omaka iz smetane, česna in topljenih sirov – Grana Padano, scamorza in mozzarella. Bučkina lazanja je brez dvoma ena naših najljubših poletnih jedi. Zvesti smo kombinaciji s skledo sveže zelene solate in domačih paradižnikov. Poleg tega lahko pri pripravi uporabite brezglutenske liste za lazanjo, kar jed naredi primerno tudi za tiste, ki se izogibate glutenu.
Recept za lazanjo z bučkami, scamorzo in limono
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 srednje velike bučke, grobo narezane na večje kose (približno 580 g)
- malo limoninega soka (po želji – za svežino)
- 11 listov za lazanjo (avtor uporablja brezglutenske)
- 1 kroglica mozzarelle
- 120 g dimljenega sira scamorza, naribanega
- sol in poper po okusu
Za omako:
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 stroki česna, narezani na lističe
- 320 ml smetane za kuhanje
- 160 ml zelenjavne jušne osnove
- obilno nariban muškatni orešček
- 30 g ribanega sira Grana Padano
Postopek:
-
Pečico segrejte na 200 °C in pripravite pekač velikosti približno 23 cm.
-
V veliki ponvi na srednje močnem ognju segrejte polovico bučk z 1 žlico oljčnega olja. Posolite in popoprajte. Pražite 5–6 minut, da porjavijo z vseh strani in postanejo mehke. Postopek ponovite z drugo polovico bučk. Na koncu na pečene bučke stisnite malo limoninega soka.
-
Nato znova segrejte veliko ponev na srednje močnem ognju, dodajte 2 žlici oljčnega olja in narezane česnove lističe. Rahlo pražite približno 2 minuti, nato prilijte smetano, jušno osnovo, muškatni orešček in ribani sir.
Pustite, da se sir raztopi, nato ponev odstavite z ognja. -
Liste za lazanjo za 3 minute namočite v vrelo vodo, da se zmehčajo.
-
Na dno pekača dajte nekaj žlic sirne omake, da ga tanko prekrijete. Nato zložite plast lazanj, nato plast sirne omake. Na to dodajte polovico bučk, nato natrgajte polovico mozzarelle, naribajte 1/3 sira scamorza in ponovite še enkrat isti postopek.
-
Zaključite s plastjo lazanj, nato še eno plastjo sirne omake, posujte preostanek scamorze, posolite in popoprajte. Pecite 35 minut, dokler testenina ni kuhana in je površina lepo zapečena.
-
Preden postrežete, pustite stati 5–10 minut!
Članek je prevzet s portala Journal.rs
Foto: Pexels, Instagram