TikTok je neizčrpen vir navdiha, ko govorimo o hitrih in enostavnih receptih. Zdi se, da je nenapisano pravilo kulinaričnih TikTok trendov prav to, da morajo biti jedi čim bolj preproste in enostavne za pripravo, da jih milijoni ljudi dejansko lahko tudi sami preizkusijo. Poleg tega morajo vsebovati osnovne sestavine, pogosto pa gre tudi za kakšno nenavadno kombinacijo okusov ali nepričakovan način priprave.
V zadnjih nekaj letih smo bili priča številnim kulinaričnim »izumom« s TikToka – od Dalgona kave do Feta testenin. Limonin posset (ali limonina krema) je še en izmed viralnih receptov, ki prav tako prihaja s te družbene platforme. Poletje je kot nalašč za pripravo te sladice, zato vas nanjo prijazno spomnimo …
Sladica, ki vas bo osvojila
Posset pravzaprav ni nič novega – gre za klasično britansko sladico s teksturo, ki spominja na panna cotto ali puding. Nastala je že v srednjem veku, ko je bil posset pravzaprav topel napitek iz mleka in začimb, ki so ga zgostili z vinom ali pivom. Pogosto so ga priporočali kot zdravilo proti prehladu. Napitek je medtem utonil v pozabo, a se je ime posset v 19. stoletju znova pojavilo – tokrat kot ime za hladno sladico na osnovi smetane, sladkorja in citrusov.
Za pripravo limoninega posseta potrebujete le tri sestavine: smetano za stepanje, sladkor in limonin sok. Po kratkem hlajenju v hladilniku boste dobili nežno, kremasto sladico, popolno za vroče poletne dni. Postrežete jo lahko v steklenih kozarcih ali manjših skodelicah, še posebej očarljivo pa bo videti, če jo postrežete kar v limonini lupini.
Natančen recept vam razkrivamo v nadaljevanju!
Recept za limonin posset
Sestavine:
- 200 g stepene smetane
- 75 g sladkorja (lahko zmanjšate na 50 g, če želite manj sladko sladico)
- 25–30 g limoninega soka
- 1/2 žlice limonine lupinice
- 1 čajna žlička vanilije
Priprava:
V lonec dajte smetano za stepanje, sladkor in limonino lupinico. Segrevajte, dokler ne zavre, nato pa na nizkem ognju kuhajte še 3–4 minute. Pazite, da ne zavre premočno – pomembno je le rahlo vretje. Krema bo postopoma rahlo potemnela in se malenkost zgostila. Odstavite z ognja, dodajte limonin sok in vaniljo ter dobro premešajte. Mešanica se bo takoj začela zgoščevati. Nato jo precedite skozi fino cedilo, da odstranite limonino lupinico. Pustite, da se nekoliko ohladi, eno do dve minuti. Ta količina zadostuje, da napolnite 3 večje limone oziroma 6 polovic, ki ste jih predhodno izdolbli. Na koncu sladico postavite v hladilnik za 1–2 uri, da se dobro ohladi in strdi – in to je to! Rezultat? Osvežujoča in kremasta sladica, ki navduši tako z okusom kot z izgledom.
Članek je prevzet s portala Journal.hr
Foto: Instagram (@nurhkasim)