Journal.si
lunch box

Jesenska malica za s sabo: Trije hranljivi lunch box recepti, ki vas bodo razvajali v službi, šoli ali na izletu

Jesensko obdobje je idealen čas, da si privoščite nekaj novega na krožniku in vnesete svežino v vsakodnevne obroke, ki jih vzamete s seboj v službo, šolo ali na izlet. Prehod iz poletja v jesen prinaša bogastvo sezonskih okusov in naravnih barv. Še vedno lahko uživate v sočnem poletnem sadju, hkrati pa vas začnejo vabiti polnejši, toplejši okusi, ki ustvarijo občutek domačnosti in udobja. To je pravi trenutek za eksperimentiranje in pripravo jedi, ki so hkrati hranljive, lahkotne in pripravljene tako, da jih lahko vzamete s seboj kamor koli. Medtem ko se dnevi krajšajo, si lahko z malce domišljije pričarate obroke, ki vas bodo napolnili z energijo in hkrati razvajali z bogatimi aromami. Spodaj predstavljeni recepti so zasnovani tako, da združujejo jesenske sestavine, raznoliko teksturo in okus, ki bo navdušil tudi najbolj zahtevne ljubitelje dobre hrane. Izbrali smo 3 recepte za v naprej pripravljeno lunch box kosilo.

Jesenska kuskus solata z javorjevim prelivom

Prvi recept prinaša na krožnik pravo jesensko paleto okusov. Pečena buča butternut s svojo nežno sladkobo, zapečen ohrovt in sušene brusnice ustvarijo popolno ravnovesje med sladkim in kiselkastim. Hrustljavi pekan orehi pa dodajo prijeten kontrast. Za osnovo poskrbi puhast kuskus, ki poveže vse sestavine v lahko, a nasitno jed.

Za pripravo potrebujete kuskus, bučo butternut, ohrovt, sušene brusnice, rdečo čebulo in tostirane pekan orehe. Preliv pripravite iz oljčnega olja, sveže iztisnjenega pomarančnega soka, javorjevega sirupa, jabolčnega kisa in gorčice. Ta preliv s svojo nežno sladkostjo in citrusnim pridihom lepo dopolni bogate jesenske sestavine ter jedi doda svežino.

Pečen losos z avokadom in feto

Če imate radi jedi, ki združujejo hitro pripravo in gurmanski značaj, je pečen losos odlična izbira. Fileji lososa so pripravljeni v manj kot tridesetih minutah in služijo kot popolna osnova za razkošen, a uravnotežen obrok. Kremast avokado, slana feta in svež koper poskrbijo za razkošje okusov. Njihovi okusi pa se odlično ujemajo z rahlo dimljenim okusom pečene ribe.

Za pripravo potrebujete fileje lososa, oljčno olje, sok in lupinico limone, svež koper, avokado, feta sir, drobnjak, sol, poper in papriko. Rezultat je jed, ki jo lahko pripravite hitro, a vas bo z bogato aromo in nežno teksturo nagradila z občutkom pravega gurmanskega doživetja.

Caprese testeninska solata s piščancem

Tretji recept združuje klasiko z novim pristopom. Caprese solata v testeninski različici ponuja kombinacijo testenin, sočnih češnjevih paradižnikov, kroglic mozzarelle in sveže bazilike. Dodatek nežno pečenih piščančjih prsi jedi prinese beljakovinsko bogastvo, avokado pa doda kremasto strukturo. Za zaključek nekaj kapljic balzamičnega preliva poskrbi za harmoničen preplet vseh okusov.

Za pripravo potrebujete piščančja prsa, spiralne testenine, češnjeve paradižnike, kroglice mozzarelle, svežo baziliko, sol, poper, avokado in balzamični preliv za serviranje. Preliv pripravite iz oljčnega olja, balzamičnega kisa, česna, italijanskih zelišč ter ščepca soli in popra.

Popolni obroki za vsak dan

Vsi trije recepti so zasnovani tako, da jih lahko vzamete s seboj kamor koli. Hkrati vas bodo navdušili s preprostostjo priprave in bogastvom okusov. Ne glede na to, ali iščete idejo za kosilo v službi, obrok za šolo ali malico na izletu, vam bodo ti hranljivi in barviti lunch box obroki popestrili vsakodnevno rutino ter v jedilnik prinesli prijetno jesensko noto.

Foto: Unsplash