Pozno poletje nosi poseben občutek nostalgije. Dnevi so še vedno topli, a v zraku že zaznamo prve vonjave jeseni. Prav takrat uživate tudi v zadnjih utripih sezone sočnega sadja. Breskve, slive in seveda marelice so pravi dar narave in najboljši navdih za lahke, hitre in neustavljive sladice. Eden od receptov, ki nikoli ne gre iz mode in h kateremu se vedno vračamo, je marelični crumble. Gre za preprosto in rustikalno sladico, a neverjetno okusno. Kombinacija sladko-kislega sadja in hrustljave posipne plasti popolno uteleša konec poletja na krožniku. Radi ga imamo z različnim sadjem, naši najljubši so z breskvami, jabolki, hruškami, a kadar je pripravljen z marelicami, crumble postane prava sezonska zvezda!
Recept: Marelični crumble
Sestavine (za 4 porcije):
• 1 kg svežih marelic
• 80 g rjavega sladkorja (po želji prilagodite količino)
• 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
• 100 g gladke moke
• 70 g hladnega masla
• 50 g ovsenih kosmičev
• ščepec cimeta
• ščepec soli
Priprava:
• Marelice operite, odstranite koščice in narežite. Dajte jih v posodo, dodajte polovico sladkorja in vaniljo, nato nežno premešajte.
• Sadje preložite v manjšo ognjevarno posodo ali keramične skodelice.
• V drugi posodi zmešajte moko, ovsene kosmiče, preostali sladkor, cimet in sol.
• Dodajte hladno maslo narezano na kocke in ga s prsti vtrite, dokler ne dobite drobljive zmesi.
• Zmes enakomerno razporedite po marelicah.
• Pecite v pečici, segreti na 180 °C, približno 30 minut oziroma dokler površina ne postane zlato-rjava, sadje pa rahlo ne zavre.
• Postrezite toplo, idealno s kepico vaniljevega sladoleda ali žlico grškega jogurta.
Zakaj ga obožujemo?
Crumble je sladica, za katero pripravo ni potrebnega veliko časa niti kulinaričnega znanja. Pripravljen je v pol ure, a z okusom vedno preseže pričakovanja. Sezonsko sadje v tej kombinaciji pride do polnega izraza, hrustljava plast pa mu daje popoln kontrast. Prav zato ta klasika ostaja eden tistih receptov, h katerim se vračamo vsako leto, znova in znova.
Članek je prevzet s portala Journal.hr
Foto: Instagram, Pexels, Unsplash