Marmorni kolač je klasika, ki jo mnogi izmed nas povezujejo z otroštvom. Vonj, ki se med peko širi iz kuhinje, rahlo hrustljava skorjica in mehka, razigrana notranjost, ki se stopi v ustih. Za nekatere je to kolač, ki se pripravi le ob posebnih priložnostih, najpogosteje ob praznikih, ko mize pokajo od raznih sladic. Mi pa spadamo med tiste druge, pri katerih se je marmorni kolač v družini pripravljal skoraj rutinsko, brez posebnega razmišljanja. V babičini pečici se je znašel vsaj enkrat mesečno, vedno je bil dobrodošel pri vseh domačih in vedno pojeden do zadnje rezine.
Še posebej ga obožujemo poleti, ob prvi jutranji kavi – topli ali ledeni – ter z nekaj svežimi jagodami ali koščki breskve. Na to, kako preprost in popoln je ta kolač, nas je spomnila Audrey Leonard, na čigar blogu Red Currant Bakery smo našli recept za marmorni kolač z malim preobratom!
Marmorni kolač z modernim dodatkom
Food blogerka Audrey, katere recept vam predstavljamo, se klasičnega marmornega kolača loti z majhnim, a slastnim zasukom. Njena različica namreč vključuje preliv iz čokoladnega ganaša, kar to tradicionalno sladico spremeni v pravo poslastico, ustvarjeno za vse sladokusce in ljubitelje čokolade. Ta dodatna plast čokolade ne obogati le okusa, temveč marmorni kolač tudi vizualno nadgradi in mu doda sodobnejši videz.
Sestavine za testo
- 225 g gladke moke
- ½ žličke sode bikarbone
- ½ žličke pecilnega praška
- ¼ žličke fine morske soli
- 225 g kristalnega sladkorja
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 3 velika jajca (sobne temperature)
- 185 g masla (zmehčanega)
- 170 g polnomastnega kremnega sira (sobne temperature)
- 20 g kakava v prahu
- 40 g mleka
Čokoladni ganache
- 113 g temne čokolade
- 175 ml sladke smetane za stepanje
Priprava
- Pečico segrejte na 175 °C.
- Model rahlo namastite in obložite s peki papirjem.
- V večji skledi zmešajte moko, sol, sladkor, sodo bikarbono in pecilni prašek.
- Dodajte jajca, maslo, vaniljo in kremni sir. Mešajte z mešalnikom 2 minuti – začnite z nizko hitrostjo in postopoma preklopite na visoko. Zmes mora postati svetla in puhasta.
- Malce manj kot polovico testa ločite v posebno posodo. V preostalo testo presejte kakav in dodajte mleko.
- Mešajte na visoki hitrosti, dokler se dobro ne poveže.
- V model izmenično polagajte čokoladno in svetlo testo. Plasti razporedite tako, da se barve menjajo. Z lesenim nabodalom ali nožem lahko ustvarite vzorec. Površino poravnajte.
- Pecite 30 minut, nato obrnite model za 180° za enakomerno peko. Pecite še 25–30 minut.
- S pomočjo zobotrebca preverite, ali je kolač pečen – izvlečena palčka mora biti čista ali z nekaj drobtinami (ne z mokrim testom).
- Ohlajajte v modelu 10 minut, nato ga vzemite iz modela in popolnoma ohladite.
Priprava ganacha:
- Smetano segrevajte do vretja (pazite, da ne zavre preveč) in jo prelijte čez drobno nasekljano čokolado.
- Pustite stati 1 minuto, nato mešajte z metlico, dokler ne dobite gladke zmesi.
- Ganache prelijte čez ohlajen kolač. Pred rezanjem pustite stati 20 minut.
Članek je prevzet s portala Journal.hr
Foto: Instagram