New York je gastronomska metropola, kakršne drugje po svetu težko najdete. Mesto, ki nikoli ne spi, je hkrati tudi mesto, ki nikoli ne neha jesti. Na samo nekaj ulicah lahko najdete skoraj vsako svetovno kuhinjo, in to na najvišji možni ravni. Od inovativnih fine dining doživetij z Michelinovimi zvezdicami, prek pristnih azijskih uličnih kotičkov, pa vse do sodobnih ameriških bistrojev. Newyorška gastronomska scena navdušuje z raznolikostjo in kakovostjo.
Posebno mesto v tej zgodbi zavzemajo italijanske restavracije. Njihova ponudba je tako bogata, da lahko v mestu najdete vse od tradicionalnih trattorij, ki ohranjajo stare recepte, do sodobnih krajev, ki pogumno reinterpretirajo klasiko. Testenine, seveda, igrajo ključno vlogo, in prav to vlogo do popolnosti pripelje restavracija Misi v Brooklynu, ena najbolj vznemirljivih destinacij za vse ljubitelje italijanske kuhinje in ročno izdelanih testenin.
Misi New York
Nahaja se v središču South Williamsburga v Brooklynu in je restavracija, ki slavi preprosto, a prefinjeno italijansko kuhinjo. Osredotoča se na ročno izdelane testenine in preprosto italijansko kuhanje. Restavracija je bila odprta leta 2018 in predstavlja drugi kulinarični projekt priznane chefinje Missy Robbins.
Missy je svojo “italijansko dušo” našla med petletnim delom kot chefinja v restavraciji Spiaggia v Chicagu, od leta 2003 do 2008. S poudarkom na italijanski kulinariki na visoki fine dining ravni je Missy odkrila svojo pravo strast do kuhanja in globlje spoznala regionalno italijansko gastronomijo.
Leta 2016 je Missy odprla svojo prvo samostojno restavracijo, Lilia. Kmalu po odprtju je restavracija prejela tri zvezdice v oceni The New York Timesa. Njena prva knjiga Breakfast, Lunch, Dinner…Life je izšla septembra 2017, James Beard Foundation pa jo je leta 2018 razglasil za najboljšo chefinjo New Yorka. Njena druga knjiga PASTA je bila izdana oktobra 2021.
Kaj se je in pije v Misiju?
Misi ponuja deset vrst domačih testenin in približno deset predjedi, ki temeljijo na zelenjavi, pogosto sezonski, s poudarkom na svežini in okusu. Poleg hrane ponujajo tudi širok izbor vin in koktajlov.
Vsaka jed odraža preprostost in natančnost italijanske kulinarike, kjer prideta kakovost sestavin in tehnična izvedba do polnega izraza. Nekatere jedi občasno izginejo z menija, stalni izbor pa vključuje fettuccine s črnim poprom in maslom iz bivoljega mleka, nežne tortelle s toplo mascarpone kremo in špinačo v rjavem maslu ter ocche, polnjene z rikoto in limonino lupinico.
Na voljo so tudi njoki z rikoto, ndujo, paradižnikom in česnovimi drobtinami, linguine z inčuni ter še nekaj izvrstnih in vabljivih kombinacij testenin in omak. Celoten meni si lahko ogledate tukaj.
Sladki konec
Čeprav je Misi znan predvsem po svojih testeninah in sezonskih zelenjavnih jedeh, si njihov gelato zasluži posebno omembo. Sveže pripravljen vsak dan ponuja kremasto, intenzivno teksturo in bogat okus, ki poudarja kakovost sestavin. Klasični okusi, kot so vanilija, čokolada in pistacija, popolno uravnotežijo bogastvo in osvežujočo lahkotnost, medtem ko sezonske različice prinašajo inovativne kombinacije, ki presenetijo in očarajo.
Članek je prevzet s portala Journal.hr
Foto: Instagram (@misinewyork)