Journal.si
Martha Stewart pierogi

Martha Stewart je razkrila svojo najljubšo jed in delila mamin stari recept

Martha Stewart je s svojimi sledilci na Instagramu delila, da je njena najljubša jed pierogi, sladki poljski cmoki, ki jih pripravlja njena mama. Gladko, voljno krompirjevo testo polni z različnimi nadevi, njen najljubši pa je nadev iz krompirja, masla in sira. Pierogi so preliti z omako iz stopljenega masla in se nam zdijo idealna hrana za udobje. Spodaj je Marthin recept.

Pogosto me vprašajo, katera je moja najljubša jed – čeprav vedno odgovorim, da je to japonska hrana, bi moral biti pravi odgovor pierogi – poljski cmoki, ki jih je moja mama tako dobro naredila v različnih različicah; krompir, zelje, borovnice, breskve, slive, marelice … – piše Martha.

Pierogi s krompirjem in kremnim sirom

Sestavine za testo

  • 1 veliko jajce, rahlo stepeno
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 skodelica polnomastnega mleka
  • 1 skodelica vode
  • 5 skodelic moke, plus več za površino in posip
  • koruzna moka, za posip

Za krompirjev nadev

  • približno 12 srednje velikih krompirjev (olupljenih in na četrtine narezanih)
  • groba sol in sveže mlet poper
  • 225 g kremnega sira sobne temperature
  • 4 žlice stopljenega masla

Postopek:

  • Naredite testo: stepite jajca in kislo smetano. Zmešajte mleko in vodo. Vmešamo moko.
  • Testo zvrnemo na pomokano površino (testo bo lepljivo.) Z namiznim strgalom obrnemo in prepognemo testo, da ga gnetemo, po potrebi ga potresemo z moko, dokler ni elastično in se ne lepi več, 8 do 10 minut.
  • Pokrijte z obrnjeno skledo; pustite stati 1 uro.
  • Testo razdelimo na 4 enake dele. Obrobljen pekač obložite s čisto krpo in izdatno potresite s koruznim zdrobom, da se ne sprime.
  • 1 kos testa na rahlo pomokani površini razvaljamo v 3 mm debel krog (preostali deli naj bodo pokriti).
  • Z rezalnikom izrežite kroge. Pokrijte s plastično folijo, da se testo ne izsuši. Ponovite s preostalim testom.
  • Nadevajte piroge: nadev položite na sredino vsakega testenega kroga. Velik lonec osoljene vode zavremo.
  • Testo prepognemo čez nadev. Robove stisnite, da vam nadev ne uhaja ven.
  • Prenesite na krpo, posuto s koruzno moko, in rahlo pokrijte s plastično folijo. Ponovite s preostalimi krogi testa in nadevom.
  • Piroge skuhamo v vreli vodi. Ko priplavajo na površje, jih kuhamo še približno 2 minuti.
  • Pekač namažemo z maslom. Piroge prenesite na krožnik z žlico z režami. Po vrhu pokapljamo s preostalim maslom in posolimo.
  • Za krompirjev nadev: krompir damo v večji lonec s hladno vodo, solimo in skuhamo. V kuhan krompir vmešamo kremni sir in maslo. Solimo in popramo.
  • Za rjavo maslo: V majhni ponvi na srednjem ognju stopite maslo, občasno premešajte, dokler ne postane temno, zlato rjavo, 8 do 10 minut.

Foto in video: Instagram, Pexels, iStock, Youtube