Journal.si
pita od gljiva

Pita z gobami in listnatim testom bi lahko postala vaša najljubša jed. Tukaj je pravi jesenski recept

Če vprašate nas, je popoln jesenski večer tisti, ki vključuje dobro družbo, prijetno atmosfero in okusno hrano. In prav hrana, v kateri v teh hladnih in temnih večerih najbolj uživamo, mora biti topla in polna okusa. Našli smo recept za ravno takšno jed – pito iz sezonskih gob in listnatega testa. Hrustljava listnata skorja, bogat okus gob in začimb ter nežne note masla so vse, kar potrebujete, da ta okusna jed postane vaša nova najljubša večerja.

Prinašamo vam recept za specialiteto, ki smo ga odkrili na strani Zara Home in ki nas je takoj očaral. Za pripravo te jedi boste potrebovali nekaj več kot eno uro, rezultat pa bo dovolj za štiri osebe.

Recept za pito z gobami in listnatim testom

Sestavine

  • 7 g posušenih jurčkov
  • 2 žlici masla
  • 120 g sezonskih gob, kot so črne trobentače ali ostrigarji
  • 120 g šampinjonov
  • 3 šalotke
  • 60 g kodrastega ohrovta
  • 1 korenček
  • 1 vejica svežega timijana
  • 1 vejica svežega rožmarina
  • 15 g moke
  • 100 ml zelenjavne jušne osnove
  • 80 ml stepene smetane
  • 1 listnato testo
  • 1 jajce za mazanje
  • olivno olje

Priprava:

  • Posušene jurčke namočite v skledi s toplo vodo in jih pustite stati vsaj 10 minut.
  • Čebulo in korenje drobno narežite ter jih postavite na stran.
  • Gobe očistite, odstranite peclje in jih narežite na četrtine.
  • Segrejte globoko ponev in stopite žlico masla in žlico olivnega olja.
  • Gobe prepražite na obeh straneh, dokler se dobro ne zapečejo. Gobe vzemite iz ponve in jih postavite na stran.
  • V ponev dodajte še več olivnega olja in prepražite čebulo, dokler se ne zmehča in postane prozorna.
  • Solite in poprajte po okusu, nato dodajte sesekljan ohrovt, timijan in rožmarin. Kuhajte približno 4 minute.
  • V ponev dodajte moko in premešajte, nato pa kuhajte brez dodajanja tekočine 1 minuto, da se moka zapeče.
  • Postopoma dodajte zelenjavno jušno osnovo in smetano ter dobro premešajte.
  • Kuhajte na majhnem ognju in nenehno mešajte približno 3 minute, dokler se zmes ne začne gostiti.
  • Mešanici dodajte pečene gobe, na kocke narezano korenje in narezane jurčke. Začinite s soljo in poprom po okusu.
  • Pustite, da se nekoliko ohladi, in postavite na stran. Nadev dajte v pekač in ga pokrijte z razvaljanim testom.
  • Odvečne robove testa prepognite navznoter in pritisnite s prsti. Na sredini testa naredite križ, da bo med peko lahko uhajala para.
  • Površino premažite z jajcem in pekač postavite na pekač, saj lahko tekočina med peko izpari.
  • Pecite pri 220 °C 30 minut oziroma dokler testo ni zlato rjavo obarvano.

Foto: Zara Home