Journal.si

Uživajte življenje z veliko žlico: V Ljubljani prihaja kulinarični dogodek, posvečen jedem na žlico

November v Ljubljani diši po toploti, udobju in hrani, ki pomirja dušo. Medtem ko se mesto ovija v meglo in počasne korake, na Pogačarjevem trgu nastaja nekaj, kar bo zagotovo ogrelo vse, ki verjamejo, da se sreča skriva v – dobri žlici. Središče prestolnice bo 15. novembra za en dan prevzela posebna izdaja priljubljene Odprte kuhne, tokrat pod imenom Pot ob žlici. Gre za edinstven kulinarični dogodek, na katerem bodo obiskovalci lahko okušali raznolike jedi na žlico, ki jih pripravljajo izbrani ljubljanski in osrednjeslovenski gostinci.

En dan, ena lokacija, nešteto okusov

Dogodek bo potekal le en dan, a bo ponudil celo paleto okusov. Od klasičnih slovenskih jedi do sodobnih interpretacij svetovnih kuhinj. Na eni strani bodo dišale domače mineštre, ajmoht in enolončnice, kot so jih kuhale none, na drugi pa vas bodo vabile sklede ramena, curryja, indijskega dala in vietnamskega phoja.

Vse jedi združuje ena stvar. Strežejo se na žlico, tisto orodje, ki nas spomni na otroštvo, toplino in počasne obede. A festival ne bo pozabil niti na sladkosnede: tudi sladice bodo dobile svojo “žličkasto” preobleko, pripravljene za tiste, ki po vsaki jedi radi rečejo “samo še ena žlička”.

Kulinarični sprehod po Ljubljani

Čeprav je glavni dogodek Pot ob žlici le en dan, pa festival s svojo idejo presega en sam obisk. V novembru bodo ljubljanske restavracije, gostilne, bistroji in kavarne ponudile posebne festivalske menije, kjer bo v ospredju prav žlica kot simbol topline, domačnosti in okusov, ki povezujejo.

Strokovnjaki priporočajo, da si za obisk vzamete čas in festival doživite kot mini kulinarični sprehod. Od tradicionalnih ljubljanskih jedi do sodobnih svetovnih navdihov. Vsaka postojanka na poti ponuja novo zgodbo, nov okus in nov spomin.

Ko se udobna hrana sreča s kulinarično ustvarjalnostjo

Za organizacijo tega posebnega dogodka sta moči združili ekipi Turizma Ljubljana in Odprte kuhne, ki že več kot desetletje skrbi, da se ljubljanski kulinarični utrip širi po mestu in povezuje ljudi. Tokratni dogodek prinaša nekaj povsem novega. Jedi, ki jih ne uživamo le z okusom, ampak tudi z občutkom.

Strokovnjaki pravijo, da jedi na žlico ne hranijo le telesa, ampak tudi duha. Njihova toplina pomirja, njihova preprostost pa spominja, da so najboljši trenutki pogosto tisti, ki jih preživimo za mizo, ob skledi nečesa domačega.

Foto: IG @figovc