Journal.si

Navdihnjeno s poletjem: Razkrivamo recept za slano torto z rožmarinom in olivnim oljem

O blagodejnih učinkih rožmarina smo že govorili. Doslej smo ga uporabljali predvsem v segmentu lepote, tokrat pa se posvečamo nepričakovani kulinarični kombinaciji. Na Instagram profilu Nine Parker, zelo priljubljene gastro vplivnice, smo našli recept za slano pecivo z rožmarinom in olivnim oljem. Čeprav se morda sliši nezdružljivo, vas zagotavljamo, da gre za popolno poletno izbiro v dneh, ko ne veste, kaj bi pripravili, hkrati pa iščete nekaj novega.

 

Recept za slano pecivo z rožmarinom in olivnim oljem

V svoji priljubljeni seriji receptov One bowl cakes je Nina Parker predstavila preprost recept za slano pecivo, o katerem govorimo. Kot sama navaja, je bil to eden njenih najbolj iskanih receptov. Ker ne vsebuje veliko sladkorja, je pogosto najljubša izbira ljudi, ki pazijo na zdravje in želijo živeti bolj premišljeno. Med sestavinami boste našli tudi med, ki ga vsi poznamo kot odličen vir koristi za celoten organizem.

Sestavine

  • • 100 ml ekološkega ekstra deviškega oljčnega olja (splača se uporabiti kakovostno)
  • • 100 g sladkorja v prahu
  • • 70 g medu
  • • tri srednje velika jajca in dva srednje velika rumenjaka
  • • 200 g mletih mandljev
  • • 100 g pirine ali navadne moke
  • • 1/2 čajne žličke pecilnega praška
  • • 1/2 čajne žličke sode bikarbone
  • • 1/2 čajne žličke morske soli
  • • naribana lupinica treh pomaranč
  • • naribana lupinica petih limon
  • • 100 g navadnega jogurta

Za sirup

  • • 150 ml limoninega soka + sok ene pomaranče (približno štiri limone in ena pomaranča)
  • • 120 g sladkorja
  • • tri žlice svežih listov rožmarina
  • • dve žlici oljčnega olja

Priprava

Pečico segrejete na 170 stopinj Celzija. Namažite pekač, v katerem boste pripravili slano pecivo. V skledo dodajte prve štiri sestavine in jih dobro zmešajte. Nato primešajte mlete mandlje, moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol, lupinico pomaranč in limon ter jogurt. Maso vlijte v pekač. Pecite 50 minut na srednji višini pečice. Medtem ko se pecivo peče, zmešajte sladkor in citruse v skledi. Na srednjem ognju segrejte ponev. Dodajte oljčno olje in rožmarin ter pražite tri minute, da postane hrustljav. Rožmarin vmešajte v mešanico soka in sladkorja. Pečeno pecivo prelijte z vročim sirupom in pustite, da se ta vpije. Postrezite toplo ali pri sobni temperaturi. Dober tek!

Članek je prevzet s portala Journal.rs

Foto: Instagram: @antoninaparker, @hermionespantry, @eatcuteblog