Rogljički iz riževega papirja so postali pravi hit na družbenih omrežjih in osvojili ljubitelje preprostih in inovativnih receptov. Ta nova hrustljava poslastica pridobiva vse več oboževalcev, čeprav so mnenja o okusu različna – nekateri so navdušeni, drugi menijo, da ni nadomestilo za klasične rogljičke. Za pripravo tega TikTok trenda rižev papir najprej namočimo v mešanico jajc in mleka in ga nato zvijemo v obliko rogljička.
Ena prvih, ki je delila recept za rogljičke iz riževega papirja, je bila vietnamsko-ameriška blogerka in avtorica kuharskih knjig Tue Nguyen. Uporabi mešanico rumenjaka in mleka, v katero namoči rižev papir, preden ga zvije in speče v pečici. Rezultat so rogljički z neverjetno hrustljavo skorjico in mehko notranjostjo, a nekoliko drugačnega okusa od klasičnih. V svojih videoposnetkih Nguyen primerja teksturo teh rogljičkov s priljubljeno japonsko sladico mochi, pri čemer poudarja njihovo mehko notranjost.
Prednost teh rogljičkov je, da so pripravljeni veliko hitreje kot klasični – ni potrebe po dolgotrajnem vzhajanju ali ohlajanju testa. Primerni so tudi za tiste, ki ne morejo uživati glutena, saj rižev papir ne vsebuje glutena.
Recept za rogljičke iz riževega papirja
Če želite tudi sami preizkusiti ta hit recept, potrebujete za dva rogljička:
2 jajci
60 ml mleka
1,5 žlice sladkorja
0,5 čajne žličke ekstrakta vanilije
1 žlica stopljenega masla
1 ščepec cimeta
1 ščepec pecilnega praška
6 kosov riževega papirja
0,5 žlice sladkorja (za potres pred peko)
Najprej segrejte pečico na 175°C. Nato v skledi razbijte jajca in vmešajte mleko, sladkor, vanilijev ekstrakt, maslo, cimet in pecilni prašek. Zmes vlijemo v plitek krožnik, nato pa vanjo enega za drugim pomočimo rižev papir. En rogljiček zahteva tri plasti papirja. Zložimo jih enega na drugega, narežemo na trikotnike, zvijemo in oblikujemo rogljiček. Postopek ponovimo s preostalim riževim papirjem. Rogljičke položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, potresemo s sladkorjem in pečemo 30-35 minut, da zlato porjavijo in hrustljavo zapečejo.
Foto: Pexels, Unsplash