Ščepec soli v sladkih receptih spremeni prav vse in te sladice z morsko soljo so pravi dokaz za to. Če ste si kdaj zaželeli, da bi bil vaš posladek še okusnejši in bolj uravnotežen v okusu, je (morska) sol morda tisto, kar vam je manjkalo. Naj bo govora o piškotih, pudingu ali kolaču, morska sol poudari okuse in je skrivna sestavina, ki vpliva tako na okus kot na videz. Zbrali smo nekaj sladic, ki postanejo boljše, ko jim dodate ščepec soli.
Sladice z morsko soljo
Sladice z morsko soljo postajajo vse bolj priljubljene in ko jih boste enkrat poskusili, vam bo hitro jasno, zakaj. Sol ne le poudari okus sladice, temveč tudi uravnoteži sladkost, ki je včasih preprosto premočna. Čeprav to ni popolnoma nova ideja, dolgo ni bila tako razširjena. Šele pred nekaj leti smo začeli opažati vedno več čokolad in piškotov s slano karamelo. Sol si je počasi, a odločno, utrla pot v recepte za sladice in upamo, da tam tudi ostane.
Morska sol ustvari slan kontrast sladkim sestavinam, kar je lahko izredno zanimivo pri mnogih sladicah. Na prvem mestu so vsekakor piškoti, vendar je tudi čokolada z morsko soljo vse pogostejša. Sol v resnici okrepi in poudari intenzivnost sladkosti – in znano je, da je prav sol javna skrivnost najboljših slaščičarjev. Dodatek morske soli je pomemben že pri pripravi mase, a še bolj pride do izraza tik pred serviranjem. Prav groba morska sol, ki jo dodate na koncu, spremeni celotno izkušnjo in vizualno je videti čudovito. Če pripravljate piškote s karamelo in čokolado, je sol nepogrešljiv zaključni korak.
Dodajanje morske soli v sladico zmanjša morebitno pretirano sladkost, zaradi česar je sladica bolj uravnotežena in manj težka. To je tudi razlog, zakaj mnoge sladice, kot so sladoled, čokoladne tortice in karamela, pogosto vključujejo sol.
Morska sol vpliva tudi na teksturo jedi in ustvari popolno ravnovesje med kremastim in hrustljavim.
Tisto, kar nas pri sladicah z morsko soljo še posebej navduši, je kompleksnost, ki jo sol doda. Sol lahko prinese tudi nekoliko nenavaden okus, ki naredi sladico bolj zanimivo. Morska sol se pogosto uporablja kot posip čokoladnih sladic in sladoledov, saj ustvari kontrast med bogatim čokoladnim in slanim okusom. Ščepec soli je skoraj vedno dobrodošel, ne le pri pudingih, čokoladah in piškotih. Če imate za zajtrk radi ovseno kašo, bo ščepec morske soli poudaril okus čokolade, arašidovega masla ali marmelade, ki jo uporabite.
Članek je prevzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram (@u.doma.feed / @carlie.eats / @sviridovskayasasha / @maldonsalt)