

Imate radi dobro hrano, pa vas stroga pravila oblačenja “fine dininga” odbijajo? Potem je TaBar pravi naslov za vas. Tu boste našli vse, kar imate radi pri vrhunski kulinariki – kreativnost, pozornost do detajlov, izjemne okuse in odlična vina – a brez togega vzdušja in formalnosti. Vse to se nahaja v avtentičnem industrijskem prostoru nekdanje tovarne koles v Centru Rog v Ljubljani, katerega surova estetika in skrbno izbrani detajli popolno odražajo filozofijo restavracije. Ni čudno, da je TaBar pred kratkim prepoznal tudi Michelinov vodič – tudi mi smo navdušeni.
Restavracija je vrata odprla na god sv. Miklavža leta 2013, od leta 2017 pa v kuhinji izstopa talentirani chef Jakob Pintar, katerega strast in ustvarjalnost sta močno zaznamovala identiteto TaBara. Ko se je restavracija leta 2024 preselila v Center Rog, ji je zvesta publika ostala zvesta ter z veseljem odkriva nove gastronomske razsežnosti, ki jih ponuja.


TaBar ima dva obraza – enega sproščenega in drugega resnega, a oba enako predana odličnosti.

Dva koncepta pod eno streho – dining in sharing
TaBar sestavljata dva ločena dela. V pritličju se nahaja živahen bar s približno petnajstimi manjšimi jedmi – toplimi in hladnimi, mesnimi in ribjimi – ki si jih gostje delijo za mizo v sproščenem vzdušju. Tukaj ni stroge ločitve med predjedmi in glavnimi hodi. Hrana prihaja na mizo, ko je pripravljena, v ritmu druženja.
V nadstropju pa se nahaja bolj intimen prostor, kjer chef Jakob Pintar goste popelje skozi slepi degustacijski meni – edinstveno kulinarično doživetje, ki traja približno dve uri. Koncept menija sledi potovanju skozi naravo – od gozda in travnikov do reke in morja. Glavne sestavine vključujejo Jakobovo zelenjavo z vrta, pa tudi divjačino, divjega prašiča, jeguljo in občasno celo tuno, ko je na voljo.
Chefova filozofija uporabe sestavin temelji na načelu popolne izrabe – ničesar ne zavrže. Tako se v jedeh pogosto znajdejo tudi manj običajni deli, kot so drobovina ali pinjenec, mlečna poslastica, postrežena v kravjem rogu.



Vsaka jed pripoveduje svojo zgodbo – s teksturo in natančno pozornostjo do detajlov. Za vsakim grižljajem stoji oseben stik z naravo. Chef Jakob Pintar in sommelier Jurij Osole ustvarjata doživetje, ki je izrazito slovensko, a hkrati osvežujoče nekonvencionalno.



Chef, ki lovi tisto, kar kuha
Jakob Pintar ni le vrhunski kuhar. Je tudi lovec, ribič, vrtnar in strasten raziskovalec fermentacijskih tehnik ter suhega zorjenja mesa. Njegova predanost trajnosti in spoštovanju vsake sestavine se odraža v popolni izrabi živali, zelenjave in zelišč. Ko ni v kuhinji, ga najpogosteje najdemo v naravi – divjad lovi v Alpah, ribe v Istri, zelenjavo in zelišča pa prideluje sam.
»Nisem mestni tip, jaz potrebujem gozd,« pravi Jakob. Na njegovih krožnikih se združujejo iskreni, kompleksni okusi – brez pretencioznosti, a z veliko smisla in strasti. Klasične kuharske tehnike, ki jih je osvojil v Michelinovih restavracijah po vsej Evropi, združuje z drzno, avtorsko ustvarjalnostjo.
Na drugi strani njegov partner v gastronomiji, Jurij Osole, kot solastnik in glavni sommelier v projekt vnaša globoko ljubezen do naravnih, ekoloških vin, pridelanih v radiju 150 kilometrov okoli Ljubljane. Skupaj ustvarjata edinstveno doživetje – slovensko, a sveže in nekonvencionalno.

TaBar ni le še ena modna restavracija, temveč prostor, ki je v sozvočju z naravo in lokalnim načinom življenja. Če načrtujete izlet v Ljubljano, si TaBar vsekakor zabeležite visoko na svojem gastronomskem zemljevidu. Tukaj ni potrebe po formalnih oblačilih – jedi so vrhunske, a postrežene v sproščenem vzdušju, ob smehu in dobri kapljici vina. Morda srečate Jakoba, ko se vrača z barke iz Medulina, ali Jurija, ki okuša novo vino. Morda pa preprosto uživate v enem tistih krožnikov, ob katerih se zaradi okusa in ustvarjalnosti za trenutek ustavite in rečete: »Wow.«
Dodatne informacije:
Naslov: Trubarjeva cesta 72, Nabrežje, Centar Rog, Ljubljana
Odpiralni čas: od ponedeljka do sobote, od 11. do polnoči, ob nedeljah zaprto
Telefon: +386 31 764 063
Instagram: @tabarlj
Foto: Borna Meter