Journal.si
tiramisu cake

Tiramisu torta: Kombinacija najbolj znane sladice in sočne torte, ki bi lahko postala vaš najljubši poletni recept

Tiramisu je že desetletja kralj italijanskih sladic. Plasti piškotov, namočenih v močno kavo, kremasti sir mascarpone in zračna tekstura ga naredijo univerzalno priljubljenega. V dobi družbenih omrežij in viralnih receptov tiramisu doživlja novo življenje. Tu so viralne pijače, tiramisu kroglice, različice brownijev, navdihnjene z okusom kave in mascarponeja, ter številne druge sladke variacije. Zdaj je prišel naslednji korak v evoluciji tiramisua: tiramisu torta. Recept za to sočno torto, združeno s klasičnimi elementi tiramisua, smo našli na Instagram profilu @scientifficaly.sweet.

Tiramisu torta

Ta okusna tiramisu torta je sestavljena iz biskvita z vaniljo, namočenega v kavo, prepletenega s plastmi biskvita z espressom. Na vrhu je bogata plast domače mascarpone kreme, torta pa je obilno posuta s kakavom. Gre za preprosto torto, ki jo je lahko pripraviti, hkrati pa izgleda impresivno!

Recept za tiramisu torto

Sestavine

Biskvit z vaniljo in kavo:
• 85 g zmehčanega masla
• 150 g kristalnega sladkorja
• 1 žlička vaniljevega ekstrakta
• 2 veliki jajci, sobne temperature
• 180 g gladke moke
• 1 žlička koruznega škroba
• ½ žličke pecilnega praška
• ¼ žličke sode bikarbone
• ¼ žličke soli
• 80 ml polnomastne kisle smetane, sobne temperature
• 1 žlica rastlinskega olja
• 60 ml polnomastnega mleka, sobne temperature
• 1 žlica instant espresso prahu

Kavni preliv:
• 80 ml vrele vode
• 2 žlički instant espresso prahu
• 1 žlica sladkorja

Krema za premaz:
• 237 ml hladne smetane za stepanje (35 % m.m.)
• 30 g sladkorja v prahu
• 60 ml polnomastne kisle smetane
• ½ žličke vaniljevega ekstrakta (po želji)
• 12 g kakava v prahu za posip

Priprava:

• Pečico segrejte na 175 °C in obložite kvadratni pekač s papirjem za peko. Robovi naj segajo čez pekač (za lažje dvigovanje peciva).
• Zmešajte suhe sestavine. Presejte moko, koruzni škrob, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol v srednjo posodo in premešajte z metlico.
• V veliki posodi zmešajte maslo, sladkor in vaniljo ter mešajte 3 minute na srednje visoki hitrosti, dokler zmes ne postane svetla in penasta.
• Dodajte jajci eno po eno ter dobro premešajte po vsakem dodajanju.
• Dodajte tretjino suhih sestavin in na kratko premešajte. Nato dodajte kislo smetano in zopet na kratko premešajte.
• Vmešajte polovico preostalih suhih sestavin, nato dodajte olje in mleko.
• Na koncu vmešajte še preostale suhe sestavine in z lopatico vse dobro povežite.
• Polovico mase ločite v drugo posodo in ji dodajte espresso prah. Nežno premešajte z lopatico, da se kava enakomerno razporedi.
• V pripravljen pekač izmenično dajajte žlice vaniljeve in kavne mase. Nato z nožem rahlo premešajte površino za marmorni učinek.
• Pecite 20–23 minut oziroma dokler zobotrebec ne pride ven čist.
• Kolač naj se hladi 10 minut v pekaču, nato ga vzemite ven in popolnoma ohladite na rešetki.

Kavni preliv:

• Medtem ko se kolač hladi, pripravite preliv: zmešajte vrelo vodo, espresso prah in sladkor.
• Mešajte, dokler se sladkor ne raztopi, nato pustite, da se ohladi.
• Ko je biskvit hladen, mu po potrebi poravnajte vrh, nato pa ga enakomerno premažite s kavo s pomočjo čopiča ali žlice.

Krema in zaključni sloj:

• V srednji posodi stepite smetano in sladkor v prahu, dokler ne dobite čvrste kreme.
• Dodajte kislo smetano in vaniljo ter na kratko premešajte, da se sestavine povežejo.
• Kremo premažite po kolaču in z lopatico poravnajte površino.
• Tik pred serviranjem potresite kakav skozi sito.

Članek je prevzet s portala Journal.hr

Foto: Instagram (@scientifically.sweet)