Ko zunaj zadiši po kostanjih, nas spomini nehote ponesejo v otroštvo. V jesenske sprehode, stojnice ob cesti in drobne papirnate tulce, ki so greli roke in srce. Kostanj ima to posebno moč, da s svojo toplino in okusom poveže preteklost s sedanjostjo. A čeprav ga najpogosteje povezujemo z jesenskimi sprehodi in sladkimi dobrotami, se odlično znajde tudi v slanih jedeh. Ena najlepših in najbolj tolažilnih med njimi je kremna kostanjeva juha. Svilnata, nežna in bogata z okusom, ki ogreje od znotraj.
Kremna kostanjeva juha, ki diši po nostalgiji
Kostanj je po svoji naravi izjemno hranljiv in vsestranski. Več kot štirideset odstotkov njegove sestave predstavlja škrob, kar ga naredi popolnega za pripravo gostih, kremastih juh in sladic. Zanimivo je, da se z obdelavo – s peko ali kuhanjem – njegova energijska vrednost celo podvoji. Poveča se tudi vsebnost beljakovin in ogljikovih hidratov, zato ne preseneča, da je že stoletja pomemben vir energije v hladnejših mesecih.
A njegova moč ni le v energiji. Kostanj skriva pravo zakladnico vitaminov in mineralov. Vsebuje vitamine A, B in C, pa tudi kalij, fosfor, železo in magnezij. Prav zato velja za naravnega zaveznika odpornosti, ki v zimskem času pomaga ohranjati ravnovesje v telesu. Ko ga spremenimo v nežno kremno juho, postane popolno udobje v skledi – hrana, ki nas nasiti, okrepi in hkrati pogreje.
Kremna kostanjeva juha iz kostanja: recept za tople trenutke in nežno nostalgijo
Sestavine za 4 porcije
-
400 g kuhanih in olupljenih kostanjev
-
1 srednje velika čebula
-
1 manjši korenček
-
1 steblo zelene
-
2 žlici olivnega olja
-
700 ml zelenjavne osnove
-
100 ml sladke smetane za kuhanje ali kokosovega mleka
-
sol, poper, ščepec muškatnega oreščka
-
svež timijan ali peteršilj za posip
Priprava
Najprej na olivnem olju počasi popražite drobno nasekljano čebulo, korenček in zeleno, da se zmehčajo in zadišijo. Nato dodajte kuhane kostanje, začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom ter vse skupaj premešajte.
Prilijte zelenjavno osnovo in pustite, da se juha kuha približno dvajset minut. Ko so sestavine povsem mehke, jih s paličnim mešalnikom pretlačite v svilnato gladko kremo. Na koncu primešajte smetano ali kokosovo mleko, po potrebi dodajte še malce soli in popra, ter postrezite z zapečenimi kruhovimi kockami in svežimi zelišči.
Rezultat je popolno ravnovesje med toplino, mehkobo in nežno sladkostjo kostanja. Juha, ki v vsakem grižljaju prinaša občutek miru in udobja.
Foto: IG @cookit_by_tasosvlahiotis, @by.melissanassif