Čeprav smo skoraj na polovici leta 2025, se zdi, da – če pogledamo nazaj na prejšnje leto – še vedno ni veliko gastronomskih trendov, ki bi jih populariziral TikTok. Po drugi strani pa se vsakih nekaj tednov pojavijo recepti, ki postanejo viralni in zelo hitro dosežejo milijonske oglede. Eden izmed njih je zagotovo tudi recept, katerega glavni poudarek je zdrava različica sladoleda. Kmentarji gledalcev pa potrjujejo dejstvo, da to ni (še en) tipičen domač recept za sladoled. V nadaljevanju razkrivamo, zakaj.
Sladoled za zajtrk?
Ko je @_lizajoan na svojem TikTok profilu objavila videoposnetek, v katerem njen oče pripravlja sladoled, je ta postal njen najbolj gledan posnetek doslej. Pod imenom Nourishing Ice Cream je recept pritegnil pozornost zaradi uporabljenih sestavin. S poudarkom na tem, da gre za sestavine z mnogimi koristnimi učinki, ki predstavljajo bolj zdravo zamenjavo za klasične sestavine, ki jih običajno uporabljamo, so mnogi želeli recept preizkusiti.
Vendar pa ta zdrava različica sladoleda vključuje eno nujno sestavino – aparat za pripravo sladoleda. Ta viralni recept nas je spodbudil, da raziščemo ponudbo teh naprav in tudi sami v prihodnje preizkusimo recept. Čeprav je postopek nekoliko bolj zapleten, se zdi, da je rezultat dovolj dober razlog, da mu damo priložnost.
Sestavine:
• 470 ml javorjevega sirupa
• 330 g medu
• 370 g mleka v prahu
• 1,5 l mleka
• 1,3 l sladke smetane z višjim deležem maščobe
• 12 rumenjakov
• tri jušne žlice vaniljevega ekstrakta
Priprava:
V kozici združite javorjev sirup, med, mleko v prahu in mleko. Zmes stepajte ali mešajte z ročnim mešalnikom, dokler ne dobite enotne mase. Posebno pozornost namenite temu, da v zmesi ne ostanejo grudice mleka v prahu. Te sestavine je treba segrevati na srednjem ognju, ob stalnem mešanju, dokler mlečna mešanica ne doseže temperature 45 stopinj. Za to bo potrebnih približno 10 do 15 minut. Nato kozico odstavite z ognja.
V skledi začnite stepati rumenjake in jim dodajte 120 ml prej pripravljene mlečne zmesi. Nadaljujte s stepanjem, dokler masa ne postane enotne barve in teksture, nato pa rumenjake zmešajte z ostalo mlečno zmesjo. Vrnite jo na srednji ogenj in nadaljujte s kuhanjem in mešanjem, dokler ne doseže temperature 75 stopinj. Da boste prepričani o temperaturi zmesi, priporočamo, da si priskrbite kuhinjski termometer oziroma termometer za sladice.
Kozico postavite v predhodno pripravljeno kad z ledom. Naj ostane v njej približno 15 minut, da se popolnoma ohladi. S pomočjo žičnatega cedila sladoled prelijte v sklede in jih postavite na hladno za nekaj ur. Pred tem dodajte še vaniljev ekstrakt. Na koncu se sladoled pripravi v aparatu za sladoled in sicer po navodilih proizvajalca.
Čeprav je postopek priprave precej zapleten, je ta recept postal viralen na TikToku in prepričal mnoge, da dodajo aparat za sladoled na svoj seznam želja. V trenutku pisanja tega besedila ima več kot štiri milijone ogledov na tej družbeni mreži, zdi pa se, da bo to število še naraščalo.
Članek je prevzet s portala Journal.rs
Foto: TikTok (@_lizajoan) | Instagram (@emma.ranne)