Kombinacija sladkega in kislega v popolnem ravnovesju? Citrusna torta s feto je prav to. Naša obsedenost z unikatnimi sladicami se ne ustavi, tokrat pa je na vrsti kombinacija, ki vključuje mnogim ljubi feta sir, citrusno sadje (pomaranče in limone) ter temno čokolado. Bogata, kremasta, a hkrati lahkotna in osvežilna – citrusna torta s feto bo vaša najljubša sladica. V nadaljevanju vam predstavljamo recept.
Sestavine
Cheesecake:
-
200 g fete (en blok; lahko tudi 225 g)
-
400 g polnomastnega grškega jogurta
-
80 g sladke smetane
-
2 veliki jajci
-
Naribana lupinica ene pomaranče
-
Naribana lupinica ene limone
-
1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
-
200 g kristalnega sladkorja
-
21 g gustina (koruznega škroba)
Preliv:
-
114 g temne čokolade
-
1 žlica kokosovega olja (neobvezno – za tanjši preliv)
-
2 čajni žlički grobe (morske) soli
Dodatni nasveti
-
Grška feta je najboljša izbira za ta cheesecake. Glede na to, ali imate raje izrazitejši ali nežnejši okus sira, uporabite 200 g ali cel blok fete.
-
Polnomasten grški jogurt torti doda lahkotno, penasto teksturo. Lahko pa uporabite tudi kremni sir.
-
Med hlajenjem lahko torta izloči odvečno tekočino. Da to preprečite, vedno izberite polnomastne različice ključnih sestavin – in torto vzemite iz pečice, ko je sredina še rahlo tresoča.
Priprava
-
Pečico segrejte na 175 °C in rešetko postavite na sredino.
-
V mešalnik dajte feto, grški jogurt, sladko smetano, jajci, vaniljo ter naribani lupinici pomaranče in limone. Mešajte, dokler ne dobite gladke mase.
-
V veliki posodi zmešajte gustin in sladkor. Dobro premešajte, nato dodajte zmes iz mešalnika in ponovno zmešajte, da se vse lepo poveže.
-
Model s snemljivim obročem (18 cm) obložite z zmečkanim peki papirjem – pritisnite ga ob dno in robove. Zmečkan papir se lažje prilega obliki modela.
-
Zmes za čizkejk precedite neposredno v pripravljen model.
-
Pecite čizkejk 30 minut, nato model obrnite za 180 stopinj in pecite še 25–30 minut, dokler robovi ne učvrstijo, sredina pa ostane rahlo tresoča.
-
Ko je pečen, vzemite čizkejk iz pečice in ga na rešetki ohlajajte do sobne temperature. Nato ga prestavite v hladilnik in pustite, da se popolnoma strdi, preden odstranite obroč.
-
V hladilniku naj ostane vsaj 4 ure – idealno čez noč.
-
Temno čokolado stopite v posodi, primerni za mikrovalovno pečico. Po želji dodajte žlico kokosovega olja, da bo preliv tanjši.
-
Odstranite obroč s pekača in previdno prestavite torto na krožnik ali stojalo za serviranje. Nežno odstranite papir z robov torte.
-
Čez torto prelijte stopljeno čokolado, da se nežno steka po straneh. Z zadnjo stranjo žlice jo enakomerno razporedite.
-
Po vrhu potresite grobo morsko sol.
-
Pred vsakim rezanjem nož pomočite v vročo vodo in ga obrišite – tako bodo rezi čisti. Postopek ponovite pri vsakem novem rezu med serviranjem.
Članek je prevzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram (@redcurrantbakery)