Journal.si
Grashka deli_Ljubljana

Foto: Štartaj Slovenija

Spoznajte Grashka Deli: Veganska delikatesa, ki ustvarja lasten prehranski model

Naše prehranske navade in kmetijske prakse niso bile še nikoli tako pomembne pri obvarovanju planetarnih naravnih resursov in ekosistemov kot so zdaj. S prosto trgovino, globalizacijo in dosegom trga z enim klikom smo postali odvisni od tujega uvoza hrane. Številne krize nam kažejo, da naš prehranski model ne bo preživel naslednjega stoletja, zato moramo ustvariti novega. Skupnosti, ki si bodo zagotovile zanesljiv vir lokalnih in naravnih rastlinskih hranil, si bodo zagotovile varno prihodnost za nove generacije. Potrebna je korenita transformacija kmetijstva v smeri regenerativnih praks za zaščito zemeljske plasti, vode in zraka. Hrano želimo pridelati v laboratorijih in pozabljamo, da imamo popolno okolje že pripravljeno, če ga ne bomo prej uničili.

Grashka Deli ustvarja lasten prehranski model, ki sloni na razvoju 100 % naravnih in rastlinskih hranil ter gradnji odpornih kratkih dobavnih verig med pridelovalci, predelovalno industrijo in distribucijsko infrastrukturo. Podjetje razvija vse ključne rastlinske delikatese za enostaven prehod na naravno rastlinsko prehrano iz regionalnih sestavin. Razvojni oddelek uporablja starodavne tehnike fermentacije, dehidracije in dimljenja v kombinaciji z modernimi spoznanji.

Foto: Štartaj Slovenija

O delikatesi Grashka Deli

Grashka usvarja novo prehrambeno ekonomijo v naši regiji. Takšno, ki prinaša odlično rastlinsko hrano, ki je celostna in odgovorna in katero gradijo z mislijo na prihodnost. Z obnavljanjem prehranskega sistema namreč obnavljamo planet.  Pri tem verjamejo, da nas lahko odgovoren prehranski sistem reši. Zato ustvarjajo model, s katerim bodo to dokazali.

Sodelujejo s kmeti, ki v prvi vrsti skrbijo za zdravje prsti in odpornost na podnebne spremembe. Te kmetije delujejo tako, da prenovijo obdelane površine ter jih po žetvi vrnejo v prvotno, divje stanje in poskrbijo, da je zemlja po uporabi v boljšem stanju, kot je bila. Ko podpirajo regionalne kmetije, gradijo lokalne prehrambene sisteme, ki lahko prenesejo podnebne spremembe in uspevajo na dolgi rok. Hkrati pa ustvarjajo tudi lastne regenerativne projekte, ki bodo v prihodnosti zajamčili vire hrane in sestavin.

Foto: Štartaj Slovenija

O ustanovitelju in direktorju, Grashka

Odraščanje na ekološki visokogorski kmetiji je Martina Rojnika povezalo z zemljo in ta odnos do narave je narekoval tudi njegovo poslovno kariero. Več kot desetletnemu pridobivanju izkušenj na področju marketinga in vodenja projektov za največje oglaševalske agencije na Balkanu je sledilo dvoletno usposabljanje za kuharja v več kot desetih restavracijah; med drugim je delal tudi za nekatere z Michelinovimi zvezdicami nagrajene restavracije, kot sta nemški Rutz (3 zvezdice) in Hugos (1 zvezdica). V Sloveniji je sodeloval tudi z Ano Roš, najboljšo kuharico na svetu, iz Hiše Franko, ki se ponaša s tremi zvezdicami.

Leta 2014 je soustanovil Inštitut S.U.R.F., ki je do zdaj izvedel več kot 300 prehranskih in gostinskih dogodkov ter izobraževalnih programov. Leta 2018 je postal soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Kucha, ki se je že v prvem letu delovanja uvrstilo na 25. mesto med 50-imi najboljšimi veganskimi restavracijami v Evropi in razvilo široko paleto rastlinskih izdelkov.

Leta 2021 je uvedel novo blagovno znamko Grashka s sedežem na lastni ekološki družinski kmetiji na Graški Gori in proizvodnimi obrati v Velenju, z željo po razvoju inovativnih prehranskih izdelkov na rastlinski osnovi in praks regenerativnega kmetijstva.

Foto: Štartaj Slovenija

Grashka Deli v Centru Rog

Jeseni 2023 je Martin z ekipo Grashka Deli odprl prvo rastlinsko delikateso v Sloveniji v prenovljenem Centru Rog. Razvili so koncept delikatese in bistroja, kjer ponujajo širok nabor 100 % rastlinskih delikates, cenovno dostopne in hitro pripravljene jedi. Tam ne boste našli kokosa in drugih eksotičnih sestavin, sestavine nabavljajo izključno od lokalnih in regionalnih pridelovalcev. Odkrivajo vedno nove možnosti transformacije hrane s pomočjo starodavnih tehnik, kot so fermentacija, tretmaji z miceliji, dehidracija, staranje, dimljenje. Verjamemo v čisto hrano, hrano, ki pozitivno vpliva na naše zdravje ter ima poživljajoč učinek na naše telo in počutje.

“Okoli hrane se ves naš svet vrti. Dolgo smo razmišljali o prostoru, kjer se bomo lahko združevali s širšo skupnostjo podpornikov in delili naše prehranske navade.”

– Martin Rojnik, ustanovitelj

Ponudba delikatese Grashka

Uporabljajo tradicionalne postopke, kot sta fermentacija in dimljenje, s katerimi dosežejo izrazite okuse brez uporabe aditivov. Vsa hrana vsebuje zdrava hranila, vlaknine in encime, ki jih telo obožuje in potrebuje. Kupujejo neposredno od ekoloških in regenerativnih kmetij. 99 % uporabljenih sestavin je znotraj 1000 km od Grashke. Uporabljajo naravno odporne pridelke kot so konoplja, ajda, čičerika in gobe ter enostavne recepte, ki so osnovani na celostnih superživilih, polnih proteinov, mikronutrientov in naravnih probiotikov.

V ponudbi delikates boste našli cel spekter rastlinskih izdelkov kot so fermentiran čičerikin blok Chiko, fermentirana zelenjava Kimchi, ajdov valj Buck, tofu, tempeh, namaz Pate iz bukovega ostrigarja in Bean iz fižola in vrhunsko rastlinsko majonezo. V sodelovanju s Pekarno Pečjak proizvajajo ajdove štruklje in slavni Grashkin burek s fermentirano čičerikino kremo, ki je prejel nagrado inštituta za nutricionistiko v skupini pekovskih izdelkov.

Kje najdemo delikateso Grashka:

Naslov: Center Rog, Trubarjeva cesta 72, Ljubljana

Spletna stran in trgovina: grashka.co

Email: shop@grashka.co

Telefon: +386 (0)51 373 079

Instagram: @grashkadeli

Facebook: www.facebook.com/grashkaplantbasedeli

TikTok: @grashkaofficial

 

Foto: Štartaj Slovenija, Grashka