Slovensko kulinarično zmagoslavje: Chefinja Ana Roš prejela tretjo Michelinovo zvezdico
Slovensko kulinarično zmagoslavje: Chefinja Ana Roš prejela tretjo Michelinovo zvezdico

Slovensko kulinarično zmagoslavje: Chefinja Ana Roš prejela tretjo Michelinovo zvezdico

V Sloveniji, natančneje v dolini reke Soče, lahko že leta okušate dobrote enega najboljših kuharskih chefov na svetu. Ana Roš je restavracijo Hiša Franko s svojimi kulinaričnimi stvaritvami dvignila v nebo! Danes je zanjo in celotno ekipo zgodovinski dan, saj so prejeli že tretjo Michelinovo zvezdico.

Ana Roš prejela čudovito novico

Hiša Franko je od leta 2017 na seznamu 50 najboljših restavracij na svetu. Prvi dve zvezdici je prejela junija 2020, ko je tako navdušila komisijo, da so ji hkrati podelili dve zvezdici, kar je precej redko. Danes so se na svojem Instagram profilu pohvalili še s tretjo in tako je Hiša Franko postala prva restavracija v Sloveniji, ki je prejela to priznanje slavnega vodnika.

Kuhinja Ane Roš Stojan je popoln odraz njene močne, odločne, odprte in prijazne osebnosti. Njen dolgi degustacijski meni predstavlja jedi, polne intenzivnih in odločnih okusov brez polovičnih meric. Vsaka jed je pravo odkritje, in čeprav so vse res nepozabne, nam je ostal v spominu zlasti koruzni beignet s fermentirano rikoto, dimljenimi ikrami postrvi in ​​divjim drobnjakom (posebnost hiše, ki je vedno na jedilniku) ter dva dni sušena postrv z ribjo omako iz rjavega masla s hrenom.

Za vrhunec svoje gastronomske izkušnje izberite eno izmed vin iz obsežne vinske karte ali eno izmed treh možnosti kombiniranja, od katerih je ena pijača njihov brezalkoholen izdelek. Če se odločite še za prenočitev, priporočamo obilen in zelo pester zajtrk, pravi Michelinov vodnik, ki ne skriva navdušenja nad Anino virtuoznostjo.

Kulinarično zmagoslavje

Tudi Restavracija Milka v Kranjski Gori, kjer kuha chef David Žefran, je znova prejela Michelinovo zvezdico ‒ zdaj imajo dve. Poleg omenjenih dveh restavracij so med odlikovanimi še Hiša Denk s chefom Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota), restavracija Strelec s chefom Igorjem Jagodicem (Ljubljana), Grič s chefom Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom), Hiša Linhart s chefom Urošem Štefelinom (Radovljica), Gostilna pri Lojzetu s chefom Tomažem Kavčičem (Vipava), COB s chefom Filipom Matjažem (Portorož) in Dam s chefom Urošem Fakučem (Nova Gorica).

Kuharski mojstri bodo svoje uspehe proslavili v Ljubljani ob uradni objavi novega Michelinovega vodnika in ob tej priložnosti prejeli posebne Michelinove oznake za leto 2023 ter prestižne kuharske nagrade.

Foto: Instagram (@hisafranko)

Naloži več
Zapri