Ko si zaželimo nekaj ledenega in sadnega, sta sorbet in granita nepogrešljiva poletna osvežitev. Brez mleka, le iz nekaj sestavin – voda, sladkor in sadje – te ledene dobrote prinašajo svežino v najbolj preprosti in okusni obliki.
Ne glede na to, ali imate raje kremasto teksturo (sorbet) ali tisto z več koščki ledu (granita), je zdaj popoln čas, da ju okusite. Lahki, osvežujoči in idealni za poletne mesece, med počitkom, po kosilu ali ob koktajlu. V Italiji jih radi uživajo tudi za zajtrk, skupaj s kavo in briošem.
Sorbet: Francija
Sorbet je znan po svoji gladki, kremasti teksturi in čistih sadnih okusih. Pripravlja se iz sadnega pireja, vode in sladkorja, včasih pa mu dodajo tudi vino, liker ali začimbe, kot so sivka, ingver ali meta.
Njegova priljubljenost se je začela na francoskem dvoru, zlasti v času Ludvika XIV., kjer so ga pogosto postregli kot osvežilec okusa med hodi na razkošnih kosilih in večerjah. Zaradi nežne kislosti in svežine, še posebej če je narejen iz limone ali zelenega jabolka, sorbet pomaga očistiti brbončice prejšnjih okusov in jih pripravi na naslednjo jed.
Danes ga uživamo kot sladico, osvežitev med obroki ali kot lahkoten dodatek k kozarcu belega vina. Najbolj priljubljeni okusi so malina, mango, limona, ribeza, breskev, rdeča pomaranča, hibiskus in jagoda.
Granita: Sicilija
Granita je pristna sicilijanska osvežitev z grobo teksturo, skoraj kot snežni kristali. Priprava je preprosta – sadni sok ali pire zmešamo z vodo in sladkorjem, nato zmes vlijemo v plitek pekač in damo v zamrzovalnik. Ključni korak je ročno strganje vilic vsakih pol ure, dokler ne dosežemo nežne, kristalne strukture.
Ta tradicija izvira še iz časa arabske vladavine na Siciliji, ko so sneg z gore Etna mešali z medom in sadnimi sirupi. V vzhodni Siciliji granito poleti pogosto jedo za zajtrk: granita (najpogosteje kava, limona ali mandelj), svež brioš s »kapo« (mehko pecivo z okroglo obliko) in skodelica espressa.
Vsako mesto ima svojo različico – v Katanii je najbolj priljubljena mandljeva granita, v Messini pa kava s sladko smetano, medtem ko so v Palermu priljubljene različice z meto, jagodo ali celo vinom.
Najbolj priljubljeni okusi so limona, mandelj, kava, jagoda, melona, lubenica in vino.
Sorbet ali granita? Odvisno od dneva …
Sorbet je idealen, ko si želimo nekaj gladkega, kremastega in intenzivnega okusa. Granita pa je za tiste trenutke, ko želimo občutiti teksturo ledenih kristalčkov, ki se počasi topijo v ustih. Obe sladici si zaslužita svoje mesto v poletnem razporedu.
Za domačo različico potrebujemo le mešalnik, zamrzovalnik in nekaj potrpljenja. Rezultat je sladica, ki jo lahko prilagodimo svojemu okusu.
Članek je prevzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram (@olivesnthyme / @oslo_madeinheaven / @leisurefanclub / @crowded_kitchen), Unsplash (@cristiursea)