Journal.si
ana roš the best chef award 2025 hiša franko naslovna

Ana Roš znova piše kulinarično zgodovino – postala je druga najboljša kuharska mojstrica na svetu

Slovenska kuharska mojstrica Ana Roš je na podelitvi The Best Chef Awards 2025 v Milanu osvojila drugo mesto v kategoriji najboljših kuharjev na svetu. V glavni kategoriji najboljših kuharjev na svetu je na vrhu pristal kuharski mojster Rasmus Munk iz københavnske restavracije Alcehmist, tretje pa je prejel Himanshu Saini iz dubajske restavracije Trèsind Studio.

Ana Roš znova navdušila

Ana Roš, chefica iz Hiše Franko v Kobaridu, že dolgo ni več zgolj slovensko ime. Njeno delo temelji na globoki povezanosti s krajem, sezonskih sestavinah in pogumu, da tradicionalno preoblikuje v moderno vizijo. Njena jed je vedno tudi poklon pokrajini, način, kako ujame terroir – zemljo in zgodbe okoli nje.

V svetu kulinarike, kjer vsaka jed pripoveduje zgodbo, pa si Ana Roš prav gotovo piše svojo. Na prireditvi The Best Chef Awards 2025 v Milanu je Ana osvojila drugo mesto med najboljšimi kuharji sveta. To pa ni zgolj vrhunski dosežek, ampak tudi potrditev njenega inovativnega pristopa, ustvarjalnosti ter vpliva na svetovno gastronomijo. S tem je Hiša Franko še bolj uveljavljena kot globalna destinacija kulinarike.

Člani žirije so poudarili, da je odločilna njena sposobnost združevanja drznih idej in spoštovanja do lokalne tradicije. Njene jedi niso le vizualna izkušnja, temveč čustvena – izziv za čute skozi besede, barve in teksture.

Vizija, ki nagovarja prihodnost

Pod njenim vodstvom je Hiša Franko dosegla največ v slovenski kulinariki – in nekateri izjemni trenutki šele prihajajo. Njene inovacije navdihujejo mlade kuharske talente v Sloveniji in po svetu. Seveda, Ana Roš s svojim delom že dolgo presega meje Slovenije, a vsako priznanje, kot je to drugo mesto na svetovni lestvici, potrjuje, da je njena kulinarična filozofija edinstvena in univerzalno razumljiva. Združuje lokalne sestavine, trajnostni pristop in neizmerno kreativnost, ki jo dvigujejo med največje kuharske mojstrice našega časa.

Čeprav je tokrat druga, je za mnoge prva – in s tem ne le piše kulinarično zgodovino, temveč jo aktivno ustvarja. Slovenija pa se lahko upravičeno ponaša, da ima v svojih gorah in dolinah restavracijo, ki jo pozna ves svet.

Foto: Instagram (@hisafranko)