Mislimo, da je jasno, da so glasbeni biografski filmi doživeli pravi razcvet. Tukaj so najbolj pričakovani
Mislimo, da je jasno, da so glasbeni biografski filmi doživeli pravi razcvet. Tukaj so najbolj pričakovani

Mislimo, da je jasno, da so glasbeni biografski filmi doživeli pravi razcvet. Tukaj so najbolj pričakovani

Vsako leto dobimo peščico biografskih filmov. Resnične zgodbe resničnih ljudi so včasih najboljši navdih. To še posebej velja, ko gre za znane ljudi. Snemanje glasbenih biografskih filmov ni novost, lahko pa bi rekli, da je doživelo razmah, odkar smo leta 2018 dobili film o Freddieju Mercuryju in Eltonu Johnu. Potem smo dobili filme o Judy Garland, Elvisu, Arethi Franklin in Whitney Houston. V prihodnjih letih nas čaka nekaj razburljivih glasbenih biografskih filmov, zato vam v nadaljevanju predstavljamo najbolj pričakovane.

Back to Black

Amy Winehouse

Kmalu, natančneje 11. aprila, bo na filmska platna prišla glasbena biografija o prezgodaj preminuli pevki Amy Winehouse. Film se imenuje Back to Black po njenem drugem in zadnjem studijskem albumu. Napovednik je povzročil veliko polemik. Film se bo ukvarjal z Amyjinim odraščanjem, vzponom v glasbeni industriji in njenim bojem z odvisnostjo, ki jo je nazadnje pripeljala do smrti pri komaj 27 letih. Vendar niso vsi tako navdušeni. Mnogi kritizirajo, da je bil film posnet tako kmalu po njeni smrti (umrla je pred 13 leti). To menijo za okoriščanje z njeno tragedijo, niso pa zadovoljni niti z izbiro igralke, ki jo je upodobila. Legendarno pevko igra Marisa Abel, njenega moža Blakea pa Jack O’Connell, nastopila pa bo tudi Lesley Manville.

glazbeni biografski filmovi

Maria Callas

Potem ko je skoraj 14 let nismo videli na filmskih platnih, se Angelina Jolie vrača k nam v igralski vlogi. Letos prihaja biografski film z naslovom Maria. V njem bo Jolie odigrala glavno vlogo slavne operne pevke Marie Callas. Je ena najbolj legendarnih opernih pevk prejšnjega stoletja. Poleg svojega talenta in impresivne kariere je bila znana tudi po težavnem zasebnem življenju. Film Maria bo postavljen v Pariz in bo zajemal zadnja leta njenega življenja. Film je režiral čilski režiser Pablo Larrain, znan po režiji biografskega filma Spencer o princesi Diani, scenarij pa je napisal ustvarjalec Peaky BlindersSteven Knight.

glazbeni biografski filmovi

Michael Jackson

Tudi kralj popa Michael Jackson bo dobil svoj biografski film, v katerem bo nastopil njegov nečak Jaafar Jackson. Pravkar so bile objavljene fotografije s snemanja, film pa bo izšel 18. aprila 2025. Film s preprostim naslovom Michael bo spremljal celotno Jacksonovo življenje. Od težkega otroštva, prek začetka kariere v skupini Jackson 5 do ogromne slave s solo kariero in nenadne smrti leta 2009. Režija: Antoine Fuqua (Training Day, The Equalizer).

glazbeni biografski filmovi

Bob Dylan

Že dolgo vemo, da prihaja glasbeni biografski film o Bobu Dylanu. Vemo tudi, da ga bo odigral Timothee Chalamet, zato nestrpno pričakujemo dan, ko bo izšel napovednik. Napovedano je bilo, da se bo film imenoval Going Electric (z namigom na polemiko, ko se je folk kantavtor odločil poskusiti z bolj električnim zvokom), vendar je bil naslov spremenjen v A Complete Unknown (vrstica iz njegove pesmi Like a Rolling Stone). Pred kratkim so prišle prve fotografije Timmyja v vlogi Dylana in o njih se že na veliko govori. Vendar pa moramo priznati, da podobnost obstaja. O filmu ni veliko znanega, le da se bo osredotočil na zgodnejše faze njegove kariere, poleg Chalameta pa bosta ob njem zaigrala še Edward Norton in Elle Fanning.

glazbeni biografski filmovi

The Bee Gees

Nedavno je bilo objavljeno, da Ridley Scott načrtuje glasbeni biografski film o The Bee Gees. Podrobnosti še niso znane, prav tako Scott ni bil uradno potrjen za režiserja, a govoric je vse več. Glasbene biografije so nekaj, česar se Scott še ni preizkusil, a že ima povezavo z The Bee Gees. Menedžer slavne skupine se je namreč v 70. letih prejšnjega stoletja vrgel v filmsko produkcijo in bil eden prvih, ki je zaposlil Ridleya Scotta. Tako je Scott na snemanju filma Castle Accident spoznal vse tri brate (Barryja, Robina in Mauricea), saj so bili glavni igralci. Bee Gees so ena najbolje prodajanih skupin vseh časov, zasloveli pa so v 60. letih, predvsem pa v 70. letih v času diska, ko so poskrbeli za glasbo za film Saturday Night Fever.

The Beatles

The Beatles

Najbolj vznemirljiva novica v svetu glasbenih biografskih filmov se nanaša na najbolj priljubljeno skupino vseh časov – The Beatles. Zanimivo je, da ne dobimo enega filma, ampak kar štiri! Film naj bi bil posnet iz perspektive vsakega člana skupine Beatles, Paula, Johna, Georgea in Ringa. Vsi bodo izšli istega leta, načrtovano za 2027, režiral pa jih bo britanski režiser Sam Mendes (American Beauty, Revolutionary Road, 1917). Kdo bo igral slavno četverico, še ni znano, je pa znano, da sta še živeča člana Paul McCartney in Ringo Starr projekt odobrila.

glazbeni biografski filmovi

Bruce Springsteen

Jeremy Allen White naj bi svojo belo majico in predpasnik, v katerih smo ga videli v seriji The Bear, zamenjal za telovnik in bandano, saj se šušlja, da bi lahko igralec upodobil Brucea Springsteena. Vsem najljubši The Boss je torej novi glasbenik, o katerem bodo posneli film. Na to bodo morda morali počakati nekoliko dlje kot na ostale filme na tem seznamu, saj se produkcija še ni začela. Vemo pa ime filma – Deliver Me From Nowhere, sledil pa bo Springsteenovemu ustvarjanju njegove uspešnice Nebraska iz leta 1982. Očitno ga bo produciral A24, edino ime, ki se za zdaj povezuje, pa je Jeremy.

Foto: IMDb, Profimedia, Instagram (@jaafarjackson)

Naloži več
Zapri