Politika piškotkov

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih lahko naše spletno mesto odloži v brskalnik vašega računalnika. Piškotki nam dajejo podatke o tem, kolikokrat posameznik obišče našo stran in kaj ga zanima v teh obiskih, tako da vam jih ob vnovičnem obisku ni treba vedno znova nastavljati. Piškotki sami ne vsebujejo nobenih podatkov, ki bi omogočali identifikacijo posameznika, če pa nam te podatke posredujete sami, npr. z registracijo, se ti lahko povežejo s podatki, ki so shranjeni v piškotku.

Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) v 225. členu določa uporabo piškotkov in vseh drugih tehnologij, ki omogočajo shranjevanje podatkov in pridobivanje dostopa do podatkov, ki so shranjeni v terminalski opremi uporabnika.

Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletišča (npr. piškotek o prijavi, piškotek o vaši nakupovalni košarici..), nekateri pa so namenjeni izboljšanju uporabniške izkušnje (npr. shranjevanje uporabnikovih preferenc), nekateri pa se uporabljajo za spremljanje obiska na spletišču, kar upravljalcu pomaga pri stalnem izboljševanju spletne strani in izkušnje uporabnika z njo.

Naša spletna stran uporablja tri skupine piškotkov: nujne, analitične in oglaševalske.

Nujni piškotki so potrebni za brezhibno delovanje strani in anonimno analitiko uporabe spletne strani. Nastavijo se, ko izvedete kakršnokoli akcijo na spletni strani, ki se zgodi s klikom na enostavne povezave. Za nujne piškotke skladno s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (»GDPR«) vaša privolitev ni potrebna. Vsi nujni piškotki so nastavljeni tako, da se IP naslovi uporabnikov samodejno pretvorijo v naključno ID oznako, iz katere ne moremo prepoznati vaše identitete.

Analitični piškotki so piškotki, ki jih potrebujemo za analizo obiska in izboljšanje vaše izkušnje pri uporabi naše spletne strani. Za analitiko uporabljamo Google Analytics, pri čemer v tovrstnih primerih anonimiziramo del vašega IP naslova, zaradi česar vas posledično ne moremo identificirati.

Oglaševalski piškotki so piškotki, ki nam ali drugim uporabnikom teh podatkov omogočajo oglaševanje vam prilagojenih ponudb. Za te piškotke potrebujemo vašo izrecno privolitev.

Namestitev piškotkov na spletni strani www.journal.si je urejena v skladu z določbami Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in Direktivo o zasebnosti in elektronskih komunikacijah (2002/58/ES).

V spodnjem seznamu uporabljenih piškotkov, osebne podatke, ki jih obdelujemo z uporabo piškotkov, za nas obdelujejo zunanji izvajalci, kar pomeni, da se piškotki hranijo pri njih, vendar pa jih ne uporabljajo za lastne namene. V primerih prenosa v države izven EU, je pri piškotku navedenega država in uporabljen zaščitni ukrep.

Katere piškotke uporabljamo?

V spodnji tabeli najdete piškotke, ki jih uporabljamo na naši spletni strani.

Ime piškotkaNamenTrajanjeObdelovalec
Oglaševanje
OAIDUporabljajo ga lastniki spletnih mest za upravljanje oglasov na spletnem mestu in spremljanje klikov nanje.Trajni piškotek
(12 mesecev)
OpenX Adserver
_fbpSledilnik slikovnih pik Facebook-a, ki se uporablja za prepoznavanje obiskovalcev za prilagojeno oglaševanje.Trajni piškotekMeta Platforms Ireland, Ltd.
lastExternalReferrerZazna, kako je uporabnik dosegel spletno stran z registracijo svojega zadnjega naslova URL.Trajni piškotekMeta Platforms Ireland, Ltd.
lastExternalReferrerTimeZazna, kako je uporabnik dosegel spletno stran z registracijo svojega zadnjega naslova URL.Trajni piškotekMeta Platforms Ireland, Ltd.
ga-audiencesUporablja ga Google Ads za ponovno privabljanje obiskovalcev, ki se bodo verjetno pretvorili v stranke na podlagi spletnega vedenja obiskovalca na različnih spletnih mestih.Sejni piškotek (sledilec slikovnih pik)Google Ads, Google Ireland, Ltd.
Analitika in prilagajanje
_gaRegistrira edinstven ID, ki se uporablja za ustvarjanje statističnih podatkov o tem, kako obiskovalec uporablja spletno mesto.Trajni piškotek (24 mesecev)Google Analytics, Google Ireland, Ltd.
_ga#Uporablja ga Google Analytics za zbiranje podatkov o tem, kolikokrat je uporabnik obiskal spletno mesto, ter datume prvega in zadnjega obiska z ustvarjanjem naključnega števila kot identifikatorja stranke.Trajni piškotek
(24 mesecev)
Google Analytics, Google Ireland, Ltd.
collectPošlje podatke, kot sta vedenje obiskovalca in naprave, v Google Analytics. Lahko spremlja obiskovalca po trženjskih kanalih in napravah. Je piškotek vrste sledilnika slikovnih pik.Sejni piškotek (sledilec slikovnih pik)Google Analytics, Google Ireland, Ltd.
_gat#Omogoča Google Analytics za uravnavanje stopnje zahtev. Je vrsta piškotka HTTP in poteče po seji brskanja.Sejni piškotekGoogle Analytics, Google Ireland, Ltd.
_gidRegistrira edinstven ID, ki se uporablja za ustvarjanje statističnih podatkov o tem, kako obiskovalec uporablja spletno mesto. Je vrsta piškotka HTTP in poteče po seji brskanja.Sejni piškotekGoogle Analytics, Google Ireland, Ltd.

Upravljanje s piškotki

Uporabniki naše spletne strani imajo vedno možnost, da privoli ali odkloni uporabo piškotkov. Delovanje spletnega brskalnika oz. piškotkov lahko spremenite v nastavitvah tako, da računalnik piškotke zavrne.

Ob spremembah nabora zbranih podatkov, namenov zbiranja osebnih podatkov ali drugih pomembnejših okoliščin pravočasno posodobite izjavo.

Zapri