Teh 10 filmov bi si morali pogledati vsi vsaj enkrat v življenju
Teh 10 filmov bi si morali pogledati vsi vsaj enkrat v življenju

Teh 10 filmov bi si morali pogledati vsi
vsaj enkrat v življenju

Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste se s prijatelji pogovarjali o filmih in se je izkazalo, da nekaterih od teh kultnih filmov še niste videli. Čeprav so kultni filmi odvisni od subjektivnih občutkov, bi se mnogi lahko strinjali, katere filme bi si moral vsak ogledati vsaj enkrat v življenju. Lahko bi sestavili tak seznam 100 filmov, a danes vam jih prinašamo deset.

kultni filmovi

Psycho

Prizori iz filma Psiho so vam znani tudi, če filma še niste videli. Najslavnejši film legendarnega režiserja grozljivk in psiholoških trilerjev (enega od pionirjev žanra) Alfreda Hitchcocka spremlja Normana Batesa, upravnika razvpitega motela Bates, ki ga vodi skupaj z mamo. Ko se tam nastani pobegla tajnica Marion Crane, se začne razkrivati, da stvari v motelu niso povsem takšne, kot se zdijo. Ikonična scena pod tušem in napeta glasba, ki jo spremlja, sta Psiho naredila enega tistih filmov, ki si jih morate ogledati.

kultni filmovi

2001: A Space Odyssey

Ko govorimo o kultnih filmih, sploh tistih z velikim vplivom, potem ne moremo mimo filma 2001: Odiseja v vesolju Stanleyja Kubricka. Film iz leta 1968 je ob izidu požel vsesplošno navdušenje, saj je bil takrat nekaj povsem novega. Po odkritju skrivnostnega artefakta, zakopanega pod luninim površjem, je na Jupiter poslano vesoljsko plovilo, ki ga vodita dva človeka in superračunalnik HAL 9000, da najde njegov izvor.

kultni filmovi

Schindler’s List

Obstaja nešteto filmov o holokavstu, a noben ni tako kulten kot Schindlerjev seznam. Zgodba je postavljena na Poljsko med drugo svetovno vojno in sledi resnični zgodbi Oskarja Schindlerja, človeka, ki je pred nacisti rešil več kot tisoč Judov, tako da jih je zaposlil v svoji tovarni. Režiral ga je takrat že uveljavljeni Steven Spielberg, danes pa slovi kot verjetno najboljši film o drugi svetovni vojni.

kultni filmovi

The Godfather

Daleč eden najbolj znanih in najboljših filmov vseh časov je Boter. Gre za film, ki si ga nujno morate ogledati vsaj enkrat v življenju (mi bi dodali še drugi del). Govori o mafijski družini iz New Yorka, katere glava je Vito Corleone (Marlon Brando). Odloči se, da bo svoj imperij predal svojemu najmlajšemu sinu Michaelu (Al Pacino). Vendar pa njegova odločitev nehote spravi v veliko nevarnost življenja njegovih najdražjih.

kultni filmovi

Citizen Kane

Če vprašate filmske kritike in poznavalce, kateri je najboljši film vseh časov, boste zagotovo dobili odgovor Državljan Kane. Film iz leta 1941, ki ga je režiral in v njem igral takrat 25-letni Orson Welles, je bil ob izidu hvaljen od kritikov, vendar je doživel polom na blagajnah. Pozornost javnosti je pritegnil šele v poznih 50. letih, ko je bil ponovno izdan, in je veljal za revolucionarnega zaradi svoje inovativne metode osvetlitve in dramatičnega sloga montaže, ki še danes vpliva na filmske ustvarjalce. Zgodba sledi založniškemu tajkunu Charlesu Fosterju Kaneu in novinarjem, ki po njegovi smrti poskušajo odkriti pomen njegove zadnje izjave: Rosebud.

kultni filmovi

Titanic

Malokdo si še ni ogledal Titanika, a brez njega ne moremo narediti seznama kultnih filmov. Nesreča Titanika leta 1912 je znana vsem svetu, vendar film pripoveduje izmišljeno zgodbo o zaljubljenem paru, Jacku in Rose (Leonardo DiCaprio in Kate Winslet), ki sta se spoznala na Titanikovem prvem potovanju. Ona je aristokratinja, on pa reven umetnik, a te razlike ne ovirajo prave ljubezni. Od igre, citatov, ki jih še danes ponavljamo, do pesmi My Heart Will Go On Celine Dion, Titanik je nepozaben.

kultni filmovi

Shawshank Redemption

Medtem ko filmski kritiki menijo, da je Državljan Kane najboljši film, bi se občinstvo odločilo za Odrešitev iz Shawshanka. Gre za film, ki je že nekaj let najvišje ocenjen film na IMDb z visoko oceno 9,3. Film, ki temelji na romanu Stephena Kinga, spremlja dva zapornika, ki več let sklepata prijateljstvo, iščeta tolažbo in navsezadnje odrešitev s pomočjo osnovnega sočutja.

kultni filmovi

Singin’ in the Rain

Eden najbolj ikoničnih muzikalov je Singin’ in the Rain iz leta 1952. Menimo, da bi si ga morali ogledati vsi, saj je preprosto eden najbolj smešnih in najsrečnejših filmov vseh časov. Naslovna pesem Singin’ in the Rain, ki jo je v dežju izvedel Gene Kelly, ostaja za vedno vtisnjena v spomin. Film spremlja zvezdo nemega filma (Kelly), ki se zaljubi v pevko (Debbie Reynolds), medtem ko on in njegova dolgočasna soigralka v dvajsetih letih 20. stoletja poskušata preiti iz nemega v zvok.

kultni filmovi

Forrest Gump

Film, ob katerem ste verjetno odraščali na televiziji, je Forrest Gump, ki je Tomu Hanksu prinesel drugega oskarja. Forrest Gump spremlja ameriško zgodovino od petdesetih do sedemdesetih let 20. stoletja z vidika nizkointeligentnega Forresta, ki hrepeni po ponovni združitvi s svojo ljubeznijo iz otroštva. To je eden tistih filmov, ki jih občinstvo resnično obožuje, in ne morete živeti, ne da bi si ga ogledali vsaj enkrat.

kultni filmovi

Goodfellas

Seznam kultnih filmov ne gre brez enega filma Martina Scorseseja, Dobri fantje pa so morda njegov najvplivnejši. Gangsterski film spremlja zgodbo Henryja Hilla (Ray Liotta) in njegovega življenja v mafiji, ki zajema njegov odnos z ženo Karen ter njegovima mafijskima partnerjema Jimmyjem Conwayem (Robert De Niro) in Tommyjem DeVitom (Joe Pesci).

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri