Gledali smo Morilce cvetne lune. Scorsese dokazuje, da je najboljši živeči režiser na svetu
Gledali smo Morilce cvetne lune. Scorsese dokazuje, da je najboljši živeči režiser na svetu

Gledali smo Morilce cvetne lune. Scorsese dokazuje, da je najboljši živeči režiser na svetu

Morilci cvetne lune je eden najbolj pričakovanih filmov leta. Novi izdelek najboljšega še živečega režiserja Martina Scorseseja je v Cannesu doživel premiero ob stoječih ovacijah, 19. oktobra pa je prišel v kinematografe. Gre za vester, posnet po resničnem dogodku, z začetka tega stoletja, ki smo ga komaj dočakali. Ogledali smo si ga in to so naši vtisi. Spodnje besedilo vsebuje kvarnike.

Killers of the Flower Moon

Vestern z elementi romance in kriminala

Zgodba je postavljena v zvezno državo Oklahoma v zgodnjih dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Na ozemlju indijanskega plemena Osage so odkrili nafto, zaradi česar so številni člani postali eni izmed najbogatejših ljudi na tem območju. Nafta in denar sta pritegnila pohlepne belce, da so se začeli naseljevati v Osage. V filmu spoznamo Williama ‘Kinga’ Hala (Robert DeNiro), enega tistih oportunistov, ki živijo pri plemenu Osage. Kmalu se mu pridruži njegov nečak Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio), ki se je ravno vrnil iz vojne in prišel v Oklahomo delat k stricu. Ernest se zaljubi v pripadnico plemena Mollie (Lily Gladstone) in se z njo poroči.

killers of the flower moon
Killers of the Flower Moon

Skrivnostni umori

Zaradi ogromnega bogastva, ki ga je pridobilo pleme, so se pojavili tudi taki, ki so to želeli izkoristiti. Začnejo se dogajati skrivnostni umori članov plemena Osage in nihče ne stori ničesar glede tega. Tudi Molliena družina ima veliko denarja. Če njena mati in tri sestre umrejo, bo njihovo bogastvo pripadlo Mollie. Točno to ima v mislih Ernestov stric Hale. Navidezno prijateljuje s plemenom, a postopoma se njegova narava začne razkrivati. Ko prva sestra, Minnie, umre zaradi bolezni, Hale naroči umor druge sestre, Anne. Ko umre tudi mati, bogastvo pripade preostalima sestrama Reti in Mollie. Hale nato Ernestu predlaga, naj poskrbi za umor Rete in njenega moža Billa. Ko se to naposled zgodi, je Mollie edina preživela članica svoje družine.

Neumorno prepričuje ameriško vlado, naj poskusi razrešiti umore. Njena vztrajnost pripelje v Oklahomo novoustanovljeni FBI in njegovega agenta Toma Whitea (Jesse Plemons). Gre za prvi večji primer v zgodovini FBI-jevih preiskav.

Killers of the Flower Moon

Bo Leo Cillianu izmaknil oskarja?

Čeprav Scorsese dobro pozna okolje New Yorka, kamor postavlja večino svojih filmov, kot so Dobri fantje, Pobesneli bik in Taksist, tokrat vstopa v Osage v Oklahomi z enako senzibilnostjo, s katero je obravnaval Tibet v Kundunu in Rimski imperij v Zadnji Kristusovi skušnjavi. V Morilcih cvetne lune se je Scorsese bolj kot na ustanovitev FBI osredotočil na umore plemena Osage ter hkrati izobraževal in zabaval. Film je tudi študija človeške narave, najbolj pa je izstopala kemija med Mollie in Ernestom. Slednji je vojni veteran in to se pozna na njegovem obrazu. Pogosto je namrščen, njegova fizična igra pa je tisto, kar najbolj izdaja njegove misli. Mollie je tiha, zadržana in veliko manj ekspresivna ter kot taka popoln kontrast svojega moža.

Leonardo DiCaprio se je odlično znašel v vlogi Ernesta, predvidevamo, da bo glavna konkurenca Cillianu Murphyju na naslednji podelitvi oskarjev. Kar dela njegovo predstavo tako odlično in zanimivo, je njegov konflikt med zvestobo svoji ‘beli’ družini in stricu Halu ter zvestobo svoji indijanski ženi Mollie. Zvestoba do Hala, pa tudi strah pred njim, je tisto, kar ga žene k sodelovanju pri umorih, toda zaradi prave ljubezni, ki jo čuti do Mollie, se še vedno ne more prisiliti, da bi uničil celotno pleme. DiCaprio izraža surova čustva, to je morda njegova najboljšo vloga po Povratniku.

Killers of the Flower Moon

Eden pomembnejših filmov zadnjih let

DiCaprio vseeno ni zasenčil Lily Gladstone v vlogi Mollie, ki je pravo odkritje. Ona je srce in duša celotnega filma in prikazuje vzdržljivost duha ob nagli izgubi celotne primarne družine in nazadnje še lastne hčerke. Po vseh tragedijah Mollie ostaja predana žena in mati ter predstavlja vse, kar je pozitivnega v plemenu Osage. To je vloga njene kariere in ne dvomimo, da jo bomo odslej videli v številnih filmih. Robert DeNiro se odlično znajde v vlogi kralja hribov Osage, kot so klicali Williama Hala. Film Morilci cvetne lune je deseto sodelovanje med DeNirom in Scorsesejem ter dodaten dokaz, da ni boljšega dueta igralca in režiserja.

V manjših vlogah nastopajo Jesse Plemons, John Lithgow in Brendan Fraser, posebej pa velja pohvaliti indijanske naturščike. Tudi direktor fotografije Rodrigo Prieto si zasluži stoječe ovacije za čudovite posnetke, med katerimi se je najbolj vtisnil v spomin zadnji posnetek Indijancev, ki med plesom oblikujejo rožo.

Killers of the Flower Moon

Največjih kritik je bil film deležen zaradi svoje dolžine. Traja namreč nekaj manj kot tri ure in pol, a ker je res dinamičen, mi tega nismo občutili. Dolgi filmi so sicer eden izmed Scorsesejevih zaščitnih znakov, zato smo v kino prišli pripravljeni. Morilci cvetne lune so prava mojstrovina. Film se osredotoča na pogosto pozabljen del ameriške zgodovine, najbolj čustven pa je konec, cameo Scorseseja, ki bere resnični nekrolog Mollie, umrle leta 1937. Morilci cvetne lune so eden tistih filmov, ki jih je treba shraniti in pokazati vsaki naslednji generaciji.

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri