Že dolgo nismo tako hitro pogledali serije. Baby Reindeer je desetkrat temačnejša od serije Beef
Že dolgo nismo tako hitro pogledali serije. Baby Reindeer je desetkrat temačnejša od serije Beef

Že dolgo nismo tako hitro pogledali serije. Baby Reindeer je desetkrat temačnejša od serije Beef

Od miniserije Baby Reindeer kar nismo mogli odvrniti oči … In če smo iskreni, tega tudi nismo želeli. Najnovejša Netflixov serija je trenutno ena najbolj gledanih. Serija sledi resnični zgodbi komika Richarda Gadda, ki igra samega sebe. Čeprav smo naivno mislili, da gre za komedijo z elementi drame, bi jo po ogledu raje opisali kot dramo z elementi še več drame. Dejanja glavnega junaka so zakoreninjena v komediji, a solze, ki smo jih potočili, niso bile od smeha.

Baby Reindeer

Za kaj se gre?

Baby Reindeer je svoj začetek doživela na festivalu Fringe v Edinburghu kot predstava enega človeka, nato pa prišla do West Enda in končno do Netflixa. Preden preidemo na vtise, se spomnimo, za kaj gre. Richard Gadd igra izmišljeno različico sebe, komika Donnyja Dunna, ki čaka v baru. Njegovo življenje se obrne na glavo, ko v bar vstopi Martha, ženska srednjih let. Vidno razburjena Martha sama sedi za šankom. Pripoved, ki poteka skozi celotno serijo, razkrije, kako se ji je Donny zasmilil in ji ponudil čaj na račun hiše. Ni pa vedel, da ga bo ta mali znak pozornosti drago stal.

Od tistega trenutka naprej Martha vsak dan pride v njegov lokal, naroči Coca Colo Zero, ki jo vedno dobi na hišni račun, ker pravi, da si je ne more privoščiti. Zatrjuje pa, da je dokaj uspešna odvetnica. Kmalu začne zalezovati Donnyja ter mu pošiljati na tone elektronskih sporočil na dan. Vsako e-poštno sporočilo se konča z “Poslano z mojega iPhona”, čeprav je Donny še nikoli ni videl z iPhonom. Jasno mu je, da Martha laže o marsičem, a zakaj je potem spodbujal njeno vedenje? To je tisto, kar je zanimivo pri Baby Reindeer, to ni navadna zgodba o zalezovalcu.

Baby Reindeer

Resnična zgodba

Kot smo že omenili, Baby Reindeer temelji na resnični zgodbi komika Richarda Gadda, ki ga je zalezovala ženska. Skupno mu je poslala 41.071 e-poštnih sporočil, 350 ur glasovne pošte, 744 tvitov, 46 sporočil na Facebooku, 106 strani pisem, tablete za spanje, nov par boksaric in plišastega jelena. Kljub elektronskim sporočilom, obsedenosti in dejstvu, da je Donny izvedel, da je Martha obtožena zalezovalka, se je primer spremenil v nočno moro, ki mu je spremenila življenje. Bolj ko postaja Martha obsesivna, bolj samouničevalno postaja Donnyjevo vedenje. Situacija z Martho ga bo pravzaprav soočila s travmo, ki jo je že davno pokopal. Toda o njej bomo govorili malo kasneje. Pri Baby Reindeer nam je bilo všeč to, da Gadd svojega zalezovalca ni predstavil kot stereotip.

Baby Reindeer

Navajeni smo, da so zalezovalci v filmih in serijah prikazani na določen način, a Martha je utelešenje tega, kar zalezovanje v resnici je. Gadd se je odločil prikazati Donnyja kot delno krivca za to, kar se mu je zgodilo, samo zalezovanje pa kot duševno bolezen. En trenutek se ti Martha smili, srce se ti para zaradi nje, naslednji trenutek pa je srhljiva in grozeča. Za to je zaslužna velika Jessica Gunning.

Po drugi strani pa je Donnyju všeč Marthina pozornost. Ona je edina, ki ga vidi tako, kot želi, da ga drugi vidijo. Dobimo celo prizor, v katerem Donny nastopa v stoječem položaju, a občinstvu to ni najbolj všeč. Nato se pojavi Martha, s katero ima interakcijo, ki je občinstvu smešna. In vse, kar si Donny želi, je uspeh v komediji. Ali torej Martho uporablja za potencialni material ali zato, ker se mu resnično smili? Gadd se ne obotavlja premikati moralnih meja na nepredvidljive (a tudi nepozabne) načine.

Težko za gledati

Tako kot se moralne meje premikajo od prizora do prizora, na sredini serije pride do premika od Marthinega zalezovanja k dogodku iz Donnyjeve preteklosti. Natančneje v četrti epizodi. Nato končno prijavi Martho policiji, kar sproži spomin na dogodek izpred nekaj let. Med nastopom v okviru festivala Edinburgh Fringe je spoznal Darriena, scenarista, ki piše za vodilne televizijske komedije. Darrien se začne zanimati za Donnyjevo delo in začne se prijateljstvo. Medtem se to prijateljstvo spremeni v Darrienove obljube, da bo iz njega naredil zvezdo in ga potisnil v svet komedije. Donny v njem vidi idola in osebo, ki mu lahko končno pomaga napredovati.

Kmalu se začneta družiti v Darrienovem stanovanju, kamor mu Donny prinese scenarije, ki jih je napisal za uspešnega komika, da bi mu svetoval. Sčasoma ga seznani z različnimi mamili, ki jih Donny naivno uživa. Začne se igra moči, v kateri Darrien z njim manipulira in mu daje mamila, »ki mu bodo olajšala delo«, v resnici pa ga spravi v nezavest, Darrien pa ga spolno zlorablja. To epizodo je moteče gledati, a pomembno. Njegova preteklost pojasnjuje ves sram in krivdo, ki ju čuti.

najbolje Netflixove serije

Ranljivost na zaslonu

Ne spomnimo se, kdaj smo nazadnje v filmu ali seriji videli tako realističen in razgaljen prikaz moške spolne zlorabe. To je tema, ki jo je vedno občutljivo prikazati, še posebej ko gre za moške. Redko vidimo, da se takšni primeri obravnavajo z resnostjo, ki si jo zaslužijo. Sploh ne vemo, od kod Richardu Gaddu moč, da podoživi travmatične izkušnje svojega življenja, zaradi česar je Baby Reindeer najbolj ranljivo delo, kar smo jih videli.

Baby Reindeer se tako dotika različnih tem – sramu, duševne bolezni, krivde, samoprezira, spolnosti, zlorabe, osamljenosti in upanja. Je surova, globoka in ranljiva serija, Gaddov nastop pa si zasluži vse nagrade in pohvale.

Foto: Netflix

Naloži več
Zapri