10 najboljših romantičnih filmov z žalostnim koncem, v katerem par ne konča skupaj
10 najboljših romantičnih filmov z žalostnim koncem, v katerem par ne konča skupaj

10 najboljših romantičnih filmov z žalostnim koncem, v katerem par ne konča skupaj

Lepo je pogledati dober romantičen film s srečnim koncem, ki nam daje vero v ljubezen. Toda romantični filmi z žalostnim koncem so nekako vedno bolj ganljivi, saj so odraz resničnega življenja, kjer par, za katerega navijate, nikoli ne konča skupaj. Zato smo danes izbrali deset takih, ki si jih kljub ponesrečenemu koncu radi ogledamo.

Call Me By Your Name

Film, ki mu bomo vedno hvaležni, ker nam je predstavil Timotheeja Chalameta, Call Me By Your Name je vzdušje, ki vas ne more pustiti ravnodušnega. Film se dogaja v 80. letih v mestecu Crema v Italiji in spremlja ljubezensko zgodbo med Eliom (Chalamet) in Oliverjem (Armie Hammer). Elio je 17-letnik, ki dneve preživlja z družino v Italiji, monotonijo pa prekine prihod Oliverja, pomočnika Eliovega očeta arheologa. Začneta intimno razmerje, ki vam bo skupaj s pokrajino Italije in nepozabno glasbeno podlago zlomilo srce. Ko se Oliver vrne v Ameriko, se poroči s svojim bivšim dekletom in z Eliom nikoli več ne končata skupaj.

Film je bil nominiran za več oskarjev in prejel nagrado za najboljši prirejeni scenarij. Režiser je Luca Guadagnino, ki kmalu pripravlja še eno queer ljubezensko zgodbo z Joshom O’Connorjem.

romantični filmovi s tužnim krajem

The Way We Were

Ultimativni romantični film, v katerem par ne konča skupaj, čeprav si tega res želiš, je The Way We Were. Barbra Streisand in Robert Redford igrata par, ki se kljub različnim poreklom in svetovnim nazorom pritegneta in zaljubita. A skozi leta ljubezni spoznata, da pravo prijateljstvo in fizična privlačnost nista dovolj za premagovanje nasprotij v osnovnih družbenih prepričanjih. The Way We Were vas bo spravljal v jok do zadnjega prizora, prepoznavnega po tem, da ga je citirala tudi Carrie Bradshaw v Seksu v mestu, ko se je Big poročil z Natasho.

Streisandova in Redford imata odlično kemijo, film je režiral veliki Sydney Pollack, manj znano pa je, da je eden od scenaristov Francis Ford Coppola.

romantični filmovi s tužnim krajem

La La Land

Muzikal La La Land vas odlično zavede, da mislite, da bosta Emma Stone in Ryan Gosling končala skupaj. Na žalost se to ne zgodi. Slavni film Damiena Chazella sledi Mii (Stone) in Sebastianu (Gosling). Ona sanja o tem, da bi postala uspešna igralka v Hollywoodu, on pa o tem, da bi odprl svoj jazz klub. Spremljamo ju, ko se hkrati trudita uresničiti svoje sanje in ohraniti odnos. Dežela La La nam pokaže, da včasih ne moremo imeti tako sanj kot denarja in da moramo izbirati med ljubeznijo in kariero. Čeprav ves čas navijate za Mio in Sebastiana, vam je jasno, da jima ne bi uspelo uresničiti svojih sanj, če bi ostala skupaj in da so edina težava okoliščine, ki so ju doletele.

La La Land je eden najbolj priljubljenih filmov zadnjih desetih let, ki je prejel šest oskarjev, vključno z Emmo Stone za najboljšo igralko in najboljšo režijo za Chazelle. Spomnimo, da je bil film napačno razglašen za dobitnika nagrade za najboljši film na podelitvi oskarjev.

romantični filmovi s tužnim krajem

Us and Them

Eden bolj podcenjenih romantičnih filmov je kitajski Us and Them, ki je na voljo na Netflixu. Jianqing in XiaoXiao spremljamo od trenutka, ko se srečata na vlaku, do razpada njune zveze in ponovnega srečanja po naključju. Film se te nepričakovano dotakne, vendar je realen prikaz človeških odnosov, tako prijateljskih kot romantičnih odnosov. Počasi razpletamo njuno razmerje v večletnem zapletu, a je vredno. Če iščete preverjeno dober film, ki je tudi podcenjen, potem je Us and Them za vas.

romantični filmovi s tužnim krajem

The Worst Person in the World

Največji favorit za oskarja 2022 za najboljši mednarodni film, The Worst Person in the World je norveški film, ki niti nima toliko žalostnega konca, kolikor je melanholičen in grenko-sladek. Film spremlja štiri leta življenja Julie, mlade ženske, ki samo poskuša najti sebe in svoje mesto v svetu, medtem ko krmari s težavami v svojem ljubezenskem življenju in neodločnostjo na svoji karierni poti. V filmu ima Julie celo dve veliki ljubezni, ki se ne končata srečno, zato te zaplet do konca uniči. Na koncu filma konča sama, a srečna, vendar si ne morete kaj, da se ne bi vprašali, kaj bi se zgodilo, če bi se stvari obrnile drugače.

romantični filmovi s tužnim krajem

Atonement

In v znamenitem filmu Atonement med veliko ljubeznijo ni čas ali kariera, ampak en velik nesporazum. Film je postavljen v Anglijo v tri obdobja: leto 1935, druga svetovna vojna in London v sedanjosti. Robbie je sin služabnika bogate družine, ki je bila vedno dobra do njega in mu je plačevala izobraževanje. Ko se Robbie in Cecilia, hči bogataša, ki mu služi, zaljubita, imaš občutek, da boš priča srečni ljubezenski zgodbi. Toda njena mlajša, 13-letna sestra Briony pomotoma prebere ljubezensko pismo, ki ga je Robbie napisal Cecilii, in ga napačno razume. Vrsta nesporazumov vodi do tega, da Briony lažno obtoži Robbieja posilstva in uničuje življenja.

Zaljubljeni par igrata Keira Knightley in James McAvoy, Briony pa mlada Saoirse Ronan.

romantični filmovi s tužnim krajem

Brokeback Mountain

Še en film, ki zlomi srce, je Brokeback Mountain. V z oskarjem nagrajenem filmu spremljamo dva pastirja, ki se srečata, ko se sama zaposlita na gori kot čuvaja ovc. Razvijeta skrivno čustveno in spolno razmerje, a vse se zaplete, ko se oba poročita s svojima dekletoma, čeprav sta zaljubljena drug v drugega. Film je režiral Ang Lee, igrajo pa Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Anne Hathaway in Michelle Williams. Film je bil velik favorit za oskarja, premagal pa ga je Crash. Danes velja za eno največjih presenečenj na podelitvi oskarjev.

romantični filmovi s tužnim krajem

Past Lives

Lanskoletna uspešnica Past Lives je navdušila občinstvo. Film sledi Nori in Hae Sungu skozi 20 let prijateljstva. V Koreji sta bila najboljša prijatelja in zaljubljena drug v drugega, vendar se je Nora z družino preselila v Kanado. Le 12 let pozneje se prek Skypa ponovno povežeta in razvijeta čustveno povezavo, a ju razdalja spet loči. Nato Hae Sung končno pride v New York, kjer Nora zdaj živi s svojim možem in preživita dan v pogovorih in druženju. Njuna ljubezen je vidna v njunih očeh in čeprav se nikoli nič ne zgodi, veš, da jima je žal izgubljenega časa.

Film je bil dvakrat nominiran za oskarja in bil favorit, a žal ni zmagal.

romantični filmovi s tužnim krajem

Casablanca

Največja klasika na tem seznamu je kultni film Casablanca iz leta 1942. Film, ki se dogaja v mestu, po katerem je dobil ime, spremlja lastnika kavarne, ki je razpet med tem, da pomaga svojemu bivšemu dekletu in ženski, ki jo ljubi, z njo pobegniti pred nacisti iz Francije. Casablanca je film, za katerega so slišali vsi in eden prvih, ki je briljantno prikazal neuslišano ljubezen. Igrata stari hollywoodski ikoni Humphrey Bogart in Ingrid Bergman.

romantični filmovi s tužnim krajem

In the Mood for Love

Nesrečne okoliščine so imele pomembno vlogo tudi v korejskem filmu In the Mood for Love. Dva soseda stketa ​​močno vez, potem ko oba postaneta sumljiva glede zunajzakonskih dejavnosti svojih zakoncev. Vendar se strinjata, da bo njuno razmerje ostalo platonsko, da ne bi prišlo do podobne afere. V In the Mood for Love vas poleg žalostne in zapletene ljubezenske zgodbe ter odlične igre pritegnejo s čudovitimi kadri in scenografijo ter čudovitimi kostumi.

romantični filmovi s tužnim krajem

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri