50 dejstev o ‘Prijateljih’, ki bi jih moral poznati vsak superfan
50 dejstev o ‘Prijateljih’, ki bi jih moral poznati vsak superfan

50 dejstev o ‘Prijateljih’, ki bi
jih moral poznati vsak superfan

Na kaj najprej pomislite, ko omenimo modno navdušenko Rachel, kuharico Monico, ekscentrično maserko in glasbenico Phoebe, paleontologa Rossa, Chandlerja, zaposlenega v oddelku za statistične analize, in igralca Joeyja ali pesem I‘ll Be There For You?

Govorimo o svetovno znanem sitcomu Prijatelji, katerega prva epizoda je bila predvajana 22. septembra 1994 na ameriškem kanalu NBC. V vseh teh letih nas je legendarna serija nasmejala in raznežila, pripoveduje pa o ljubezni, seksu, karieri, času v življenju, ko je vse mogoče, spoštovanju in nepozabnih dogodivščinah. Večinoma gre za prijateljstvo – kajti ko si mlad in svoboden v velikem mestu, so prijatelji tvoja družina. Slavna šesterica si je vedno stala ob strani. Držali so skupaj in delovali kot eno.

Televizijska serija Prijatelji ‒ fenomen, ki ga spremljamo še naprej

Leta 2020 je avtorica Kelsey Miller izdala knjigo I’ll Be There For You: The One about Friends, v kateri raziskuje, zakaj je serija postala svetovni fenomen. Ponuja vpogled v dogajanje med snemanjem, številne anekdote izza kamer ter zgodbe o pravem prijateljstvu in skupnosti.

Zanimanje za serijo ne poneha, tako da v Ameriki še vedno vsak dan gleda Prijatelje kar 16 milijonov ljudi! Maja 2021 smo končno dočakali težko pričakovano ponovno srečanje. Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Courtney Cox, Matthew Perry, Matt LeBlanc in David Schwimmer so se ponovno združili v posebni epizodi serije The One Where They Get Back Together, ki nas je spomnila, zakaj smo jih imeli tako radi, pa tudi, zakaj bi morali ostati tam, kjer so končali.

Kakor koli že, spodaj vam predstavljamo 50 dejstev, ki jih morda niste vedeli o najljubši humoristični seriji.

1. Ameriška televizijska humoristična serija se ni vedno imenovala Prijatelji. Naslovi serije so bili Insomnia Café, Friends Like Us in Six of One.

2. Prvotno je bil predvajana na televizijski mreži NBC v obdobju od 22. septembra 1994 do 6. maja 2004.

3. Vseh deset sezon Prijateljev je bilo med desetimi najbolj gledanimi televizijskimi programi leta.

4. Nihče od igralske zasedbe sprva ni bil oboževalec tematske pesmi, ker jim ni bil všeč ples v vodnjaku. Plesali so, ker so jim tako ‘ukazali’.

5. Prijatelji so bili prvotno zamišljeni kot štiri glavne vloge s Phoebe in Chandlerjem kot stranskima vlogama. Si to sploh lahko predstavljate?

6. Vsak začetek tedna, pred snemanjem prve epizode, so se vsi glavni igralci zbrali v velikem objemu.

7. Imena šestih prijateljev so navdihnjena z liki iz serije All my children. Na primer ime Chandler je omenjeno v seriji Prijatelji, priimek Chandler pa v All my children.

8. Courteney Cox je bila kot Monica v resničnem življenju. Obe se trudita, da je vse lepo in na svojem mestu.

9. Skoraj vsi naslovi epizod se začnejo z “The One Where”… Posamično epizodo so običajno snemali približno pet ur s premori od 15 do 20 minut.

10. Phoebe naj bi bila prvotno ‘goth’.

11. Gunther je bil barista tudi v resničnem življenju. Delal je v kavarni z imenom The Bourgeois Pig v Hollywoodu, ki še vedno obstaja.

12. Hank Azaria je bil dvakrat na avdiciji za vlogo Joeyja, a mu je bilo usojeno igrati Davida.

13. Jane Lynch je bila na avdiciji za Phoebe. V zadnji sezoni se je pojavila kot nepremičninska agentka.

14. Identiteta igralca, ki je igral ‘grdega nagega moškega’, je bila razkrita šele leta 2016. To je Jon Haugen.

15. Lisa Kudrow (Phoebe) je sprva sovražila kitaro in predlagala, naj Phoebe namesto nje igra na bonge.

16. Bruce Willis se je v seriji pojavil, ker je izgubil stavo proti Matthewu Perryju (Chandler).

17. Televizijski hiši NBC se je zdelo ime kavarne Central Perk, kjer se zbirajo prijatelji, preveč trendovsko, zato so želeli, da se dogajanje odvija v restavraciji namesto v kavarni.

18. Courteney Cox (Monica) je dve leti starejša od Davida Schwimmerja (Ross), čeprav v seriji igra njegovo mlajšo sestro.

19. Druga sezona je edina sezona Prijateljev, ki nima epizode na zahvalni dan.

20. Oranžen kavč v Central Perku je bil najden v kleti studia Warner Bros in postavljen kot del scene.

21. Monicina številka stanovanja se je spremenila iz 5 v 20. Sprememba je bila narejena, ko so pisci ugotovili, da številka stanovanja 5 ne označuje višjega nadstropja v New Yorku.

22. Velika bela skulptura psa je dejansko pripadala Jennifer Aniston, podaril ji ga je prijatelj za srečo na prvem dnevu snemanja.

23. Jennifer Aniston je bila skoraj zamenjana. Igrala je v drugem sitcomu, medtem ko je NBC še vedno imel avdicije za njeno vlogo. Na srečo niso našli nikogar drugega in drugi sitcom je bil odpovedan.

24. Cole Sprouse (Ben) se je tako močno zaljubil v Jennifer Aniston, da je pogosto pozabljal besedila. Zaradi tega mu je bilo zelo težko sodelovati z njo.

25. Rossovega hišnega ljubljenčka, opico Marcelo, sta dejansko igrali dve opici ‒ Monkey in Katie.

26. Ko je Lisa Kudrow prvič prebrala scenarij, je mislila, da je Chandler gej.

27. Igralcem je bilo včasih težko iti skozi prizore zaradi ‘napadov’ smeha. Zabave torej nikoli ni zmanjkalo.

28. V Monicinem stanovanju izza vrat ni spalnic. Na drugi strani zidu je bila namreč scena za Central Perk.

29. Courteney Cox, igralka, ki upodablja vlogo Monice Geller, je edina članica glavne zasedbe, ki ni bila nominirana za prestižno televizijsko nagrado Emmy.

30. »O, moj bog!« je nepozaben izrek odštekane Janice, ki jo je utelešala Maggie Wheeler. Maggie se je na avdiciji odločila za specifičen smeh, saj je vedela, da je Matthew Perry (Chandler) zelo zabaven in jo bo ves čas spravljal v smeh.

31. Ross je star 29 let tri leta, kar tri zaporedne sezone (3, 4, 5) omenja, da ima 29 let.

32. Jon Favreau (Pete) je bil prvotno na avdiciji za Chandlerja.

33. Phoebeina nosečnost v seriji je bila resnična. Scenaristi so se prilagodili Lisi Kudrow in ocenili, da bi njena Phoebe lahko sprejela vlogo nadomestne matere.

34. Gunther ni imel imena do sredine druge sezone. Prve besede je izrekel šele v 33. epizodi.

35. Aparat za espresso v Central Perku ni bil nikoli vklopljen, ker je bil preglasen.

36. Ellen DeGeneres je zavrnila ponudbo, da igra Phoebe.

37. Večerna snemanja so včasih trajala do 1. ali 2. ure zjutraj. Če se je publika utrudila, jo je včasih zamenjala kakšna ‘sveža’.

38. Prvotno so ustvarjalci želeli, da Rachel igra Courteney Cox.

39. Monicin hladilnik je dejansko deloval. Igralci so imeli tam prigrizke in pijačo.

40. Monica, Rachel, Phoebe, Ross in Joey se skoraj nikoli niso smejali Chandlerjevim šalam.

41. Matt LeBlanc (Joey) je skoraj igral Phila v Sodobni družini. LeBlanc je v intervjuju dejal, da je res dober scenarij, vendar da on ni tip za projekt.

42. David Schwimmer je režiral deset epizod Prijateljev. Ena izmed njih je bila tista, v kateri ekipa izve, da je Ross oče Rachelinega otroka.

43. Finale je Mattu LeBlancu povzročil toliko tesnobe, da je spet začel kaditi. Zavedala sta se, da se njihovo skupno nastopanje bliža koncu.

44. Ko se je serija končala, je vsak član igralske zasedbe domov odnesel košček Central Perka. Natančneje, dele lažnega pločnika pred Central Perkom.

45. Jennifer Aniston je zadnji sezoni skoraj rekla ‘ne’. Očitno je imela ‘nekaj težav’, a je na koncu vseeno privolila, ker je doumela, kako še vedno močno čuti vlogo v sebi.

46. ​​​​Vsi v Prijateljih so zaslužili enak znesek na epizodo. Na začetku so vsi zaslužili 22.500 dolarjev na epizodo, kasneje pa je ta znesek dosegel milijon dolarjev!

47. Prvotne ocene serije so bile mešane. Občinstvo in kritiki so jo večinoma pohvalili.

48. Igralska zasedba je bila prav tako čustvena kot mi, ko se je serija končala. Tisti dan se je jokalo, pilo šampanjec in gledalo sončni vzhod.

49. Jennifer Aniston, Courteney Cox in Lisa Kudrow imajo svoj skupinski klepet.

50. Ustvarjalci serije so bili prepričani, da gre za uspešnico, že na prvi vaji. Avtorica serije Marta Kauffman je takoj ugotovila, da so teh šest igralcev, scenarij in atmosfera zadetek v polno.

Foto: Profimedia

Naloži več
Zapri