Obožujete knjige? V Ljubljani se nahaja vaš novi najljubši knjižni kotiček, poln retro nostalgije
Obožujete knjige? V Ljubljani se nahaja vaš novi najljubši knjižni kotiček, poln retro nostalgije

Obožujete knjige? V Ljubljani se nahaja vaš novi najljubši knjižni kotiček, poln retro nostalgije

Trubarjeva ulica v Ljubljani – pribežališče za umetnike, ustvarjalce in odprte glave, je od lanske jeseni bogatejša še za en kreativni prostor. Odprla se je namreč knjigarna LUDa, ki je v svoji nostalgični podobi zaživela pod taktirko multidisciplinarnega oblikovalca in slikarja Mateja Stupice. Knjigarna je že v zelo kratkem času postala priljubljeno zbirališče knjižnih moljev in ljubitelje pisane besede.

Nas je predvsem navdušil njihov bralni kotiček, ki je veliko več kot samo to. Je čudovito kurirana zbirka relikvij iz naše preteklosti, ki skupaj s knjižnimi policami oblikuje domač in udoben prostor – prav takšnega, kot zagrizeni bralci potrebujejo. Pozabili niso niti na glasbeno podlago, obiskovalci si lahko bralne urice popestrijo z melodijami iz starih vinilk.

Navdušilo nas je še cel kup detajlov, od starih filmskih projektorjev do stenskih risb, ki odlično dopolnjujejo zgodbo. Glavno vlogo pa seveda igrajo knjige, ki so izbrane z mislijo na dvigovanje umetniške ravni slovenske literature ter strokovne in znanstvene ravni literarne kritike, esejistike in teorije. Odpirajo pa tudi nove priložnosti za mlajše avtorje in debitantske literarne objave, kar je vsekakor pohvalno!

Njihov elektronski medij www.ludliteratura.si je leta 2017 na Slovenskem knjižnem sejmu prejel posebno priznanje za dosežke na področju elektronskega založništva in/ali popularizacije knjige. To svojo misijo so nedvomno zelo uspešno prevedli tudi v obliko fizične knjigarne. Poleg knjig lahko tam kupite tudi literarne in revije drugih umetnostnih obrti, kot sta Ekran in Literatura, organizirajo pa tudi literarne dogodke.

Knjigarna LUDa, Trubarjeva ulica 51, Ljubljana in www.ludliteratura.si.

Foto: Instagram (@ludaknjigarna)

Naloži več
Zapri