Slavni arhitekt Gaetano Pesce nas je zapustil v 84. letu starosti – vodimo vas skozi njegov umetniški arhiv
Slavni arhitekt Gaetano Pesce nas je zapustil v 84. letu starosti – vodimo vas skozi njegov umetniški arhiv

Slavni arhitekt Gaetano Pesce nas je zapustil v 84. letu starosti – vodimo vas skozi njegov umetniški arhiv

V 84. letu starosti nas je zapustil slavni italijanski arhitekt Gaetano Pesce. Neizogibno je, da bo svet arhitekture in kiparskega oblikovanja popolnoma drugačen brez tega genija, zato je čas, da se ozremo nazaj na nekatera njegova najvplivnejša dela.

Večni umetnik

Slavni arhitekt Gaetano Pesce je za seboj pustil ikoničnih šest desetletij ustvarjalnosti. Zibelko svoje ustvarjalnosti je našel v okviru kiparskega oblikovanja in liminalnih prostorov. Ustvarjalnost pristnega omenjenega umetnika je vsekakor nenadomestljiva. Vplivni genij se je zadnja leta življenja spopadal s številnimi zdravstvenimi težavami, a je s svojim več kot prepoznavnim nasmehom na obrazu izžareval pozitivno energijo.

Umetnost kot odgovor na potrebe časa

Znotraj vseh svojih projektov je Gaetano vodil svoj glavni motiv, da modernizem ni toliko slog kot metoda za interpretacijo sedanjosti in napovedovanje prihodnosti, v kateri se individualnost ohranja in slavi. Slavni umetnik je s svojo ustvarjalnostjo pogosto brisal meje med tremi najljubšimi svetovi – arhitekturo, industrijskim in notranjim oblikovanjem. Pogosto je poudarjal, da je umetnost ustvarjalen odgovor na potrebe časa, v katerem živimo.

Vvečkrat nagrajeni umetnik in njegova zbirka vključuje Chryslerjevo nagrado za inovacije in oblikovanje iz leta 1993, nagrado Lawrence J. Israel Award Fashion Institute of Technology v New Yorku in številne druge.

Umetnik je v svoji karieri oblikoval številne interierje, projektiral zgradbe in prispeval h kiparskemu oblikovanju. Po drugi strani pa se je z italijansko modno hišo Bottega Veneta preizkusil tudi v oblikovanju modnih dodatkov.

Vieni a Vedere

Lansko pomlad je vsekakor zaznamovalo njegovo sodelovanje znamke Bottega Veneta. Gaetano je namreč zasnoval instalacijo Vieni a Vedere, ki je krasila podobo Montenapoleonejeve trgovine. Verjeli ali ne, umetnik je svoje ključno orodje našel v smolni in travni tkanini, s katero je ustvaril edinstveno izkušnjo za obiskovalce tega prodajnega objekta. Enega izmed razstavljenih detajlov sta predstavljali tudi torbici My dear mountains in My dear Prairies, ki ju zagotovo lahko imenujemo mojstrovina. Zdaj dobro poznane torbe so navdihnile umetnikove italijanske korenine in življenje ob gori Esteu in prerijah Amerike, kjer je umetnik preživel zadnja leta svojega življenja. Dodatki iz usnja so posebej poslikani s tehniko airbrush in predstavljajo pravo umetnino.

Vsekakor trdimo, da se bo njegova odsotnost še kako poznala na področju arhitekture in oblikovanja, zelo pogosto pa se bomo ozrli tudi po prejšnjih delih omenjenega brezčasnega genija.

Foto: BOTTEGA VENETA, Instagram / @gaetano.pesce

Naloži več
Zapri