Kje se lahko enostavno naučite izdelovati nakit, oblikovati glino ali skuhati divje kosilo?
Kje se lahko enostavno naučite izdelovati nakit, oblikovati glino ali skuhati divje kosilo?

Kje se lahko enostavno naučite izdelovati nakit, oblikovati glino ali skuhati divje kosilo?

Bi radi svoj prosti čas preživeli nekoliko bolj konstruktivno in ustvarjalno? Bi se radi naučili nove veščine ali le sprostili svojo neomajno kreativnost? Lansko jesen je ob nabrežju Ljubljanice, v prostorih prenovljene kultne tovarne Rog, zaživel ustvarjalni laboratorij – Center Rog. Gre za prvo kreativno središče pri nas, kjer si lahko vse izdelamo sami ali ob pomoči izučenih mentorjev in mentoric. Na voljo je devet proizvodnih laboratorijev, kjer so zbrana vsa tradicionalna ročna orodja in najsodobnejše tehnologije. Obenem gre za družabni prostor, kjer se od jutra do večera družijo staro in mlado, sodobne oblikovalke in mojstri tradicionalnih obrti, računalniški geeki in knjižni molji, kuharji in kovinarke, arhitektke in mizarji, inženirke in radovedneži.

Za vse, ki bi si želeli novih znanj in izkušenj na področju kreativnih obrti ali pa le ustvariti kak umetniški izdelek, morda kaj dobrega skuhati, smo izbrali nabor delavnic in izobraževanj, ki trenutno potekajo v Centru Rog.

Predavanje Naomi Clarke: Vloge nakita v družinskih, institucionalnih in državljanskih zbirkah

10. maj 2024, ob 10. uri

Pridružite se oblikovalki nakita Naomi Clarke na pogovoru o šoli za nakit, ki je del Birminghamske City Univerze. Izvedeli boste več o njenih tečajih, ljudeh in trenutnih dejavnostih. Naomi bo delila tudi svoja spoznanja o krmarjenju med akademsko in družbeno umetniško prakso.

Naomi od leta 2020 predava na Šoli za nakit Univerze Birmingham City, trenutno pa poučuje na magistrskem študiju Nakit in sorodni izdelki. Zadnjih 20 let je delala v širši industriji nakita in srebrništva, na različnih delovnih mestih na področju umetnosti in dediščine. Razvila je zanimivo metodologijo: razpakirala je škatlice za nakit in skupaj z njihovimi lastniki izdelala vizualne zemljevide njihove vsebine in z njimi povezanih zgodb. Oblikovala je zbirke, ki te zgodbe odražajo, a tudi subtilno rušijo; in nenazadnje, uporabila je svoje izkušnje dražitelja, da je na te predmete vrgla senco časa in preučila, kako bi jih lahko obravnavali v prihodnosti.

Vreteno za pokušino

9. in 10. maj 2024

Če si želite spoznati oblikovanje gline z vretenom, potem je delavnica ”Vreteno za pokušino” odlična ideja. Na delavnici boste spoznali osnove oblikovanja gline na vretenu ter obenem pridobili tudi veščine ročnega oblikovanja gline. Izdelali boste enostavne zvrtene skodelice in sklede, vsak od udeležencev pa bo lahko izdelal od 2 do 4 izdelke. Delavnica poteka dva dni po 3 ure, predznanje pa ni potrebno.

Delavnico bo vodila Ines Polončič, lončarka, oblikovalka keramike in pedagoginja. Usmerjena je v lončarstvo, ročno oblikovanje keramike in vlivanje v kalupe. Izurjena je v tehniki dekoriranja s podglazurnimi barvami in v tradicionalnih tehnikah oblikovanja na vretenu.

Indijska kuhinja iz prve roke

13. maj 2024, ob 16. uri

V Centru Rog bo zadišalo po indijski kulinariki, saj bo Jyoti S Bhandari na delavnici učila pripravljati okusne zelenjavne zvitke samose, brez katerih ne mine nobena zabava v Indiji. Delavnica je odlična priložnost za spoznavanje indijske kulinarike iz prve roke. Naučili se boste, kako samose pripraviti ”z nule” – kako se pripravi testo, oblikuje trikotnike, napolni, zvije in ocvre. Pripravili boste tudi sladko gajar halvo, tradicionalno sladico s severa Indije.

Jyoti S Bhandari je svojo ljubezen do hrane in kuhanja doma v Indiji spremenila v uspešen posel. Je ustanoviteljica blagovne znamke Mausi, zdravih in avtentičnih, že pripravljenih jedi brez konzervansov ali ojačevalcev okusa. V domači Indiji je kot sodnica sodelovala tudi v številnih kuharskih tekmovanjih.

Vgrajevanje kamnov s srebrnimi žicami – masterclass z Anastasio Young

14. maj 2024, ob 16. uri

V sklopu Slovenskega tedna nakita Center Rog vabi na enkraten masterclass s priznano britansko oblikovalko nakita, avtorico in predavateljico Anastasio Young. Mojstrica vas bo naučila izdelati obesek ali uhane iz srebra, v katere boste na prav poseben način vdelali barvne kamne različnih oblik. Končni izdelek bo kos srebrnega nakita z edinstvenim umetniškim izrazom.

Delavnico bo vodila angleška oblikovalka nakita Anastasia Young, priznana avtorica in predavateljica. Diplomirala je na Royal College of Art in Central Saint Martins College, kjer je nato tudi 20 let predavala in vodila kratke tečaje na področju izdelovanju nakita. Napisala je štiri knjige o tehnikah izdelave nakita, ki so prevedene v sedem jezikov in veljajo za ključno strokovno literaturo na področju oblikovanja in izdelave nakita.

Divje kosilo

15. maj 2024, ob 17. uri

Ali ste vedeli, da se po sestavine za zdravo in hranilno kosilo lahko odpravite tudi v gozd ali na travnik? Divje rastline vsebuje bistveno več vitaminov, mineralov in drugih mikro hranil kot gojene rastline. Divje rastline namreč rastejo v bistveno manj prijaznih pogojih od gojenih, hranila pa jim služijo kot odlična obramba pred škodljivci. Na delavnici boste izvedeli, kako nabirati divje rastline, na kaj moramo biti pri tem pozorni in kako jih lahko uporabimo v svoji prehrani. Na koncu boste tudi skuhali okusno in zdravo divje kosilo.

Delavnico bo vodila živilska tehnologinja in mentorica v kuharskem labu Iva Verbnik, ki že 35 let raziskuje in se izobražuje na področju prehrane in njenega vpliva na človekovo zdravje. Zanima jo predvsem, kako se prehranjevati, da ostanemo čim bolj vitalni, pa tudi kako si pomagati pri zdravstvenih težavah.

Perla na perlo ali kako nastane steklena ogrlica

16. maj 2024, ob 16. uri

Ljubitelji steklenega nakita ne smete zamuditi delavnice, na kateri se boste seznanili s tehniko oblikovanja stekla nad plamenom oz. tehniko lampwork. S segrevanjem stekla lahko oblikujemo in ustvarimo različne predmete od steklenih perlic do različnih figuric in okraskov. Delavnica bo potekala v sodelovanju s Šolskim centrom Rogaška Slatina. Najprej nam bodo dijaki pokazali kako izdelati zapletenejše ter natančne oblike nad plamenom. Kasneje pa boste to tehniko lahko preizkusili tudi sami. Spoznali boste kako se uporablja gorilnik, kako se nanese separator, nabere steklo in izdela osnovne oblike.

Delavnico bo vodila Zinka Kobula Kamenšek in dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina.

Center Rog se nahaja na Trubarjevi 72, v Ljubljani. Več o delavnicah, predavanjih in ostalih dogodkih v Centru Rog si lahko preberete na njihovi strani center-rog.si.

Foto: Center Rog

Naloži več
Zapri