V Ljubljano se vrača najbolj priljubljen umetniški festival Svetlobna Gverila
V Ljubljano se vrača najbolj priljubljen umetniški festival Svetlobna Gverila

V Ljubljano se vrača najbolj priljubljen
umetniški festival Svetlobna Gverila

V prestolnico se tudi letos še pred začetkom poletja vrača eden najbolj priljubljenih umetniških festivalov pri nas – Svetlobna Gverila. Tokrat že 18. zaporedoma bo potekal od 24. maja do 22. junija na številnih lokacijah po Ljubljani. Letošnji festival poteka pod naslovno temo Transformacije; izbrana dela tematizirajo in reflektirajo različne vidike sprememb in preobrazb, ki smo jim priča v našem okolju oziroma v naših življenjih.

Transformacije

Vsako umetniško delo bo torej predstavilo takšno ali drugačno transformacijo, ki se odvija tako v samem procesu produkcije kot tudi na ravni percepcije. Vizualna umetnost že sama po sebi vpliva na naše dojemanje, v sklopi letošnje teme pa lahko pričakujemo, da bodo predstavljena dela in inštalacije čutno vplivale na gledalca in njegovo zavest. Obenem je to priložnost, da dela vplivajo tudi na širšo družbo in samo kulturo. Ker so umetniška dela postavljena v javni prostor in nanje lahko naleti tudi vsak mimoidoči je ta vpliv še večji. Poleg tega bodo že same svetlobne konstrukcije spremenile urbani prostor in dojemanje okolja.

Pri oblikovanju programa letošnjega festivala so organizatorje zanimali predvsem projekti, ki s pomočjo izvirne umetniške govorice naglašajo različne vidike transformacij tako na ravni same forme kot tudi v kontekstu prostora oziroma na ravni gledalčeve percepcije.

Lokacije

Tudi letos se središče festivala nahaja v Galeriji Vžigalica, kjer bo razstava na ogled vse do 1. 9. Od tu se preko Soteske in Vegove ulice sprehodite severno do Male galerije Banke Slovenije oziroma Argentinskega parka. Drug krak pa poteka preko Foersterjevega vrta in Mirja do nabrežij Gradaščice. Na ogled bo niz svetlobnih instalacij in video projekcij v javnih in galerijskih prostorih, ki si jih bo ob sredah in sobotah moč ogledati tudi na organiziranih vodstvih s kolesi.

Produkcije v sklopu delavniško-izobraževalne platforme Laboratorij Svetlobne gverile prinašajo vrsto del, nastalih v okviru pedagoških procesov izobraževalnih ustanov, s katerimi spodbujamo nove generacije mladih ustvarjalcev. Ob tem bo na ogled vrsta prvencev, prvih samostojnih del mladih umetnikov in umetnic v javnem prostoru. Ob izteku festivala se z dvema projektoma pridružujemo tudi festivalu Spider, še en projekt, pod katerega se podpisuje Nika Erjavec, pa bo luč sveta ugledal jeseni.

Projekti na prostem so vse dni v tednu na ogled med 21.30 in 23.30.

Brezplačna festivalska vodstva s kolesi potekajo vsako sredo in soboto (do 19. junija 202); zbirno mesto pred Galerijo Vžigalica ob 21.00.

Foto: Instagram (@festival_svetlobna.gverila)

Naloži več
Zapri