Mladi slovenski fotografi, ki krojijo prihodnost vizualne umetnosti
Mladi slovenski fotografi, ki krojijo prihodnost vizualne umetnosti

Mladi slovenski fotografi, ki krojijo
prihodnost vizualne umetnosti

Slovenija ni samo dežela odličnih športnikov, smo tudi narod kulture in umetnosti, kar je še posebej navdihujoče. Predvsem ko govorimo o vizualni umetnosti se zdi, da imamo izreden čut za estetiko ter inovativne pristope k izražanju. Tokrat smo pod drobnogled postavili fotografijo, kjer Slovenci dosegajo uspehe na svetovnem nivoju.

Pred kratkim smo že pisali o prestižni nagradi arhitekturne fotografinje Ane Skobe, izredno uspešen je dokumentarni fotograf Ciril Jazbec, ki med drugim dela za National Geographic, z njimi pa sodeluje tudi krajinski fotograf Jaka Ivančič. Lahko bi spisali neskončen seznam odličnih umetnikov, a tokrat se želimo posvetiti mladi generaciji slovenskih fotografov, ki krojijo prihodnost tega medija.

Urša Premik

Mlada fotografinja, ki verjame, da slika pove več kot tisoč besed. Kmalu po študiju fotografije je Urša Premik naredila zavidljiv preboj na naših umetniških tleh in sicer s serijo fotografij poimenovano Hilda. Ta prikazuje njeno babico v celi vrsti ekscentričnih podob in čustvenih izrazov, zaradi česar je v trenutku postala senzacija. Pravi, da njeno estetiko zaznamuje lahkotno manevriranje med ekspresivnimi, skrbno vodenimi motivi, njena dela skozi fotografijo pa pripovedujejo pristne zgodbe o ljudeh, saj so ljudje tudi njen največji navdih. Med njenimi prepoznavnimi projekti so še dela z igralko Injo Zalta, Evrovizijske fotografije za Joker Out, projekti za Škodo ter portreti Magnifica, Sendiah, MRFY in številnih drugih.

Matjaž Tančič

Vizualni umetnik, ki svet opazuje skozi foto in video objektiv, je diplomiral na londonski University of the Arts. Ljubitelji fotografije ga poznajo predvsem po neodvisnih dokumentarnih fotografskih projektih na Kitajskem, kjer je v zadnjih letih preživel večino svojega časa. V svojih delih raziskuje socialno in kulturno problematiko različnih družb po svetu, s svojimi fotografijami pa briše meje med dokumentarno, portretno in umetniško fotografijo. Najbolj znan je po svojih 3D stereografskih projektih, za kar je prejel tudi prvo nagrado na tekmovanju Sony World Photography Organization v kategoriji 3D fotografije. Matjaž Tančič je sodeloval v projektih za številne priznane publikacije, kot so National Geographic, The New York Times, The Telegraph, The Guardian, Observer, Vice, Dazed and Confused, Vogue, Marie Claire in druge.

Le.Luka

Luka leskošek, ki deluje pod imenom Le.Luka,  je v Sloveniji rojen fotograf, režiser in producent, ki je svojo strast našel v fotografiji tako, da je kot frizer in vizažist delal na setih za fotografiranje že več kot 15 let. Oko za fotografijo in svoj poseben slog je razvil tako, da je po vsem svetu delal z nekaterimi največjimi ikonami modne fotografije. Pri svojem delu Luka briše meje med modno in umetniško fotografijo, v glavnem fokusu pa je lepota človeške figure. Njegov perfekcionizem občuduje čiste linije in minimalizem, skupaj s črno-belo tehniko pa fotografije dobijo še globjo dimenzijo. Njegova dela lahko občudujemo v prestižnih modnih revijah, kot so Elle, Cosmopolitan, L’Officiel, Vogue in GQ.  Cape Town je njegov drugi dom že 20 let.

Vita Orehek

Fotografije se je lotila, ker rada neprestano nekaj ustvarja in išče nove načine za pripovedovanje zgodb, takšne, ki si ne zaslužijo pozabe. Njen priljubljen motiv so v portreti, med katerimi zasledimo veliko poznanih slovenskih obrazov, Kot so Neisha, Gušti, Koala Voice in Joker Out. Poleg fotografije je Vita Orehek začela pomagati na filmskih prizoriščih, kar jo je privedlo to tega, da je tudi sama pričela režirati predvsem reklame, kratke filme in glasbene videe. Po našem mnenju gre za vizualno umetnico, o kateri bomo v prihodnosti še veliko slišali.

Rožle Bregar

Fotograf, režiser in pustolovec Rožle Bregar zase pravi, da je doma v gorah. Njegova ljubezen do fotografije in pustolovskih športov ga je pripeljala do večkrat nagrajenih projektov, ki marsikomu vzamejo dih. Znan je namreč po snemanju v ekstremnih razmerah – od visenja na vrvi skupaj s plezalci do prenočevanja v šotoru v gorah ali ob reki s kajakom. Sodeloval je v številnih projektih svetovnega merila, med drugim pri BBC, Amazon Studios, Warner Bros Discovery in NHK World Japan. Posnel pa je tudi več celovečernih dokumentarnih filmov ter številne oglase in turistične promocijske filme.
Naloži več
Zapri