

Poletje je pred vrati in mesece, ki prihajajo, smo se odločili posvetiti majhnim življenjskim odločitvam ter zaobljubam, s katerimi si lahko življenje izboljšamo. Od trendov do večnih načel osebne rasti, obravnavamo teme, ki so za polnejše in srečnejše življenje resnično pomembne. Danes se dotikamo prehrane, natančneje koncepta zavestno hranjenje.

Pomen prehrane v vsakdanjem življenju
O prehrani in dietah beremo skoraj vsak dan. Na voljo je nešteto nasvetov in mnenj o tem, kaj je prav in kaj ne. Diete so že dolgo v modi, vedno znova pa se pojavljajo nove metode. Nekateri se jih lotevajo zaradi želje po izgubi telesne teže, drugi se z njimi kaznujejo ali poskušajo zapolniti čustvene praznine z nadzorom nad hrano. Čeprav je velik del svetovnega prebivalstva nenehno na dieti, bi ob spremembi odnosa do hrane potreba po njej skoraj izginila.



Zavestno hranjenje
Zavestno hranjenje je koncept, ki ima vse več privržencev, zlasti med tistimi, ki želijo hkrati skrbeti za telo in uživati v življenju. Metoda je logična in preprosta, saj spodbuja oblikovanje novega čustvenega odnosa do hrane, brez diet in omejevanja jedilnika. V nadaljevanju preberite, kako lahko z uporabo metode zavestnega hranjenja uživate v hrani in se ob tem odlično počutite.
Premislite o hrani
Metoda se začne že pred prvim grižljajem. Pomislite, od kod prihaja vaša hrana, kakšno pot je prepotovala, katere sestavine vsebuje in ali vas ta obrok resnično nahrani. Gre za prehrano, ki neguje telo in duha. Da bi bili zares prisotni, je treba opazovati hrano brez sodb. Kaj to pomeni? Hrana ni ne “dobra” ne “slaba”, obstajajo le boljše izbire kot prejšnje.


Uživajte v trenutku
Ne glede na to, kaj jeste, posvetite vso pozornost obroku pred seboj in ga uživajte z zavedanjem. Sčasoma boste postali bolj pozorni na to, kaj vnašate v telo, se naučili uživati v vsakem grižljaju in hrano doživljali kot gorivo, ki vas poganja. Pred vsakim obrokom si postavite ključno vprašanje: zakaj sploh jem? Pogosto je odgovor lakota, vendar lahko tudi čustva, kot so dolgčas ali jeza, sprožijo potrebo po hrani. Takrat hrano ne uživamo kot gorivo, temveč kot kazen.
Izklopite se in bodite prisotni
Verjetno ste že slišali, da ni priporočljivo jesti pred televizijo ali med brskanjem po telefonu. Takrat namreč ne zaznavamo hrane in s tem zmanjšujemo užitek ob obroku ter povečujemo tveganje za prenajedanje. Odpravite moteče dejavnike. To ne pomeni, da morate jesti sami ali v tišini, le da se osredotočite na obrok. Če jeste v družbi, boste verjetno jedli počasneje in večkrat žvečili, saj pogovor med grižljaji upočasni ritem. V idealnem primeru je priporočljivo jesti manjše grižljaje, se osredotočiti na kakovost in preprosto uživati.

Hvaležnost skozi majhne rituale
Hvaležnost je koristna v vseh vidikih življenja. V razvitem svetu je hrane v izobilju, vendar se moramo vseeno naučiti biti hvaležni. V manj razvitih državah pomanjkanje hrane ljudi vodi v iskreno hvaležnost tudi za le nekaj zrn riža. Ko se zavemo te resničnosti, postane skoraj nemogoče, da ne bi cenili kakovosti in obilja, ki nam je dostopno.




Kultura zavestnega hranjenja
Ne glede na to, kje se nahajate, izkoristite čas za obrok kot majhen ritual. Če jeste kosilo na poti, si vzemite nekaj minut in ga zaužijte na prijetnem kraju na prostem. Tudi če ste v pisarni, na poti ali doma, si ustvarite prijetno okolje. Doma servirajte hrano v lepem krožniku, sedite za mizo in se posvetite obroku. Tako boste postopoma oblikovali kulturo zavestnega hranjenja in slavili vsak grižljaj.
Nekaj trikov za konec
Metoda ni zapletena. Uči nas, da hrano cenimo in uživamo brez občutkov krivde ali obsojanja. Pozabite na pristop “vse ali nič”. Če ste si zaželeli čips ali čokolado, se vprašajte, zakaj si to želite. Če si po tehtnem premisleku to še vedno želite, si privoščite brez slabe vesti. Uživajte v tistem trenutku. Za začetek je dovolj, da se ustavite, sedete in jeste brez hitenja ter večopravilnosti. Ker hrane ne delimo na “dobro” in “slabo”, je najlažje preprosto izbrati čim bolj kakovostne sestavine.

Premislite, kakšno hrano kupujete
Če kupujete predelano ali konzervirano hrano, bodite pozorni na sestavine. Izberite tiste izdelke, ki imajo čim krajši seznam sestavin. Vprašajte se, zakaj jeste, in se naučite prepoznati razliko med resnično lakoto in čustvenimi sprožilci. Hrana je gorivo – uživajte v njej. Žvečite počasi in doživite vsak grižljaj: njegovo teksturo, okus in vonj. Z majhnimi miselnimi spremembami boste dolgoročno spremenili tudi svoj odnos do hrane.

Zelo hitro boste opazili prednosti, ki jih prinaša zavestno hranjenje, in ugotovili, kako preprosto ga je vključiti v vsakdan. Po tem vam o dietah verjetno ne bo več treba razmišljati.
Članek je prevzet s portala Journal.hr
Foto: Dupe