

V morju sladic, ki jih vsakodnevno videvamo na družbenih omrežjih, se včasih pojavi sladica, ki izgleda, kot da je prišla iz tropske pravljice. Recept, ki je trenutno hit na družbenih omrežjih, nam prinaša prav to – preprostost pri pripravi in razkošje, ko govorimo o okusu in teksturi. Danes vam predstavljamo recept za karamelizirane banane, polnjene z aromatično kremo iz kokosovega mleka, vanilije in ruma, z zlato hrustljavo skorjico – bananin crème brûlée.
To je popolna kombinacija kremastega in hrustljavega, svežine in sladkosti. Za to sladico ne potrebujete dragih sestavin ali ur priprav, temveč le nekaj ustvarjalnosti in volje do eksperimentiranja. Idealna je za poletne večere na terasi, hitro pa bo postala tudi vaša nova najljubša sladica.
Bananin crème brûlée
Za 2 banani:
2 banani
malo rjavega sladkorja (za karamelizacijo)
1 strok vanilije
1/2 l kokosovega mleka
1 zamašek temnega ruma
15 g gustina (ali 30 g, če uporabite 1/2 l tekočine po cejenju)
Priprava:
Banani prerežite po dolžini, kot da bi izdelali čolniček, kateremu odstranite “pokrov”. Notranjost shranite in jo karamelizirajte v ponvi z rjavim sladkorjem in izpraskanim strokom vanilije.
Nato vse skupaj zalijte s temnim rumom. Dodajte kokosovo mleko, banane rahlo pretlačite, da se povežejo z zmesjo, in pustite, da vre pet minut.
Vse skupaj precedite skozi cedilo (ali gosto sito), da odstranite odvečne koščke banane.
Kremo vrnite v ponev, dodajte gustin, premešajte in segrevajte, dokler ne dobite gladke, kremaste teksture.
Polovičke banan napolnite s pripravljeno kremo in jih postavite v hladilnik za 3 ure.
Pred serviranjem banane posujte z rjavim sladkorjem in uporabite kuhinjski plamenik, da ustvarite hrustljavo skorjico – crème brûlée.