Fuzijska restavracija, ki jo komaj čakamo obiskati
Fuzijska restavracija, ki jo komaj čakamo obiskati

Fuzijska restavracija, ki jo
komaj čakamo obiskati

Nikkei, fuzija japonske in perujske kuhinje, že nekaj let osvaja Evropo. Gre za jedi, narejene predvsem iz perujskih sestavin in obdelane z japonskimi tehnikami.

Ker je v Peruju druga največja skupnost Japoncev v Južni Ameriki (prva je v Braziliji), so le-ti sčasoma začeli kombinirati svoje tradicionalne okuse in tehnike s perujskimi, ker so jim pač bili ‘pri roki’. Japonci so tako z zamenjavo težko dostopnih začimb in živil s tistimi, ki jih uporablja lokalno prebivalstvo v Peruju, ustvarili pravo kulinarično senzacijo, imenovano Nikkei. Eno tovrstnih restavracij z imenom Barra so odprli konec lanskega leta v središču Ljubljane.

Restavracija Barra ali fantazija okusa

Okuse perujske in japonske kuhinje je v Ljubljano prinesel Grega Božičnik, lastnik japonske restavracije Sushimama, butičnega bara Fetiché in bistroja Romeo. Jedi pripravljajo štirje kuharji, glavni pa je Ruben Chaves Atunga. Ker je restavracija odprtega koncepta, lahko kuharje med pripravo vaše jedi tudi opazujete.

Maša, ljubljanska kulinarična blogerka, nam je v svojem Local’s guideu ta lokal prav posebej priporočila, češ da ga odlikuje odlična kakovost rib, v katerih boste uživali še toliko bolj, če jih imate radi surove.

Vsak grižljaj predstavlja novo fantazijo, teksture in okusi se prepletajo od hrustljavih, mehkih do sladkih, kislih … Poskusite lahko tudi nekoliko drugačen suši, z neklasičnimi omakami, pa tudi priljubljeno perujsko jed ceviche. Gre za surovo ribo, marinirano v soku citrusov, ki jo tukaj postrežejo s čipsom iz sladkega krompirja.

Popolno ravnotežje

Porcije med drugim zaznamuje ravnovesje med perujsko in japonsko kuhinjo – so bistveno manjše od pogosto preobilne perujske, a večje od japonske.

Barra v Ljubljani je zagotovo restavracija za tiste, ki radi eksperimentirate z okusi, in sicer ne samo hrane, ampak tudi pijače. Poskusite lahko na primer tigrovo mleko ali ceviche sok s perujsko čilijevo pasto.

Celoten meni in cene si lahko ogledate na njihovi spletni strani.

Dodatne informacije

Lokacija: Breg 8, Ljubljana, Slovenija

Delovni čas: od torka do nedelje, o , od 12,30 do 23,30 h

Foto: Instagram (@barra_ljubljana)

Naloži več
Zapri