

V Ljubljani se skriva eden najvznemirljivejših kulinaričnih prostorov v regiji – bistro AFTR. Nahaja se na Nazorjevi ulici 2 in je prostor, ki čez dan in večer menjava obraz, a ohranja tisto najpomembnejše – odlično hrano, dobro vzdušje in dovršen dizajn.
Za zgodbo stoji chef Jorg Zupan, prvi nosilec Michelinove zvezdice v Ljubljani (za nekdanjo restavracijo Atelje), ki se je nato pogumno odločil za spremembo smeri – od fine dininga k bolj sproščenemu in dostopnemu konceptu. Danes ima AFTR Michelinovo priporočilo, njihov odnos do hrane in prostora pa ostaja vrhunski – le z več smeha, glasbe in nepretencioznosti.

»V nekem trenutku večerjaš, okoli desete pa se začne glasba, DJ zavrti plošče in vzdušje se spremeni v pravi večerni izhod. To sem si vedno želel. Ustvariti sem hotel prostor, v katerem bi tudi sam kot gost z veseljem preživljal čas,« nam pove Jorg Zupan.


Prostor, kjer se modra, rožnata in zelena srečajo z disko kroglo
AFTR je lani prejel nagrado za notranji dizajn – in hitro je jasno, zakaj. Prostor je razdeljen na tri območja, ki jih določajo barve: modri del z velikim šankom in največ mizami, rožnati separeji, ki prostoru dodajo kanček šarma in zasebnosti, ter zeleni zadnji del, ki pričara občutek vrtne svežine.
Posebno vzdušje ustvarjajo grafiti slovenskega umetnika Leona Zuodarja in neonski napisi, ki prostoru vdahnejo umetniško energijo. Vse skupaj deluje nekoliko pariško, a hkrati povsem ljubljansko. In zvečer? Takrat se prostor spremeni v pravo mestno zabavo – z DJ-em, plesom in koktajli. »Plesalo se je celo po šanku – ne bom lagal,« nam zaupa Jorg Zupan.




»Želeli smo ustvariti nekaj, kar Ljubljani manjka – prostor, kamor prideš na večerjo in ostaneš na zabavi!«
Hrana polna okusa
Na kosilu smo se res, res dobro najedli. Poskusili smo orado, popolno pripravljeno hobotnico, sočen biftek in pečen krompir – torej jedi, ki so tisti dan sestavljale njihovo tedensko ponudbo kosila. Ta se sicer menja vsak teden. Kosilo je na voljo od ponedeljka do petka, med 12. in 15. uro, in vključuje dve predjedi, dve glavni jedi ter po želji sladico.
»Še vedno kuhamo tehnično natančno, a brez pincet in nepotrebnih podrobnosti. Fokus je na okusu in kakovostnih sestavinah,« nam pove Jorg. Celotno izkušnjo dopolnjuje manjša, a skrbno izbrana vinska karta s približno 120 etiketami, med katerimi je velik del biodinamičnih.


»Naše kosilo se menja vsako sredo – želimo, da lahko gostje pridejo večkrat na teden in vsakič poskusijo nekaj novega,« pravi Jorg Zupan.


Jorg Zupan je chef, ki točno ve, kaj dela (in zakaj)
Chef Jorg Zupan poleg vodenja AFTR-a upravlja tudi še eno restavracijo v Ljubljani (Gostilno Breg), hkrati pa je tudi televizijski obraz in oče dveh otrok. Kljub temu njegova energija in entuziazem ne pojenjata – skozi pogovor z njim hitro postane jasno, koliko strasti vlaga v vsak detajl in kako jasno ve, kam želi iti: hrana, ki povezuje ljudi, in prostor, ki podnevi diha, ponoči pa pleše.
AFTR je bistro, ki ga ne boste zlahka pozabili. Ne glede na to, ali pridete na kosilo, večerjo ali vikend obisk, vas pričaka sproščeno, estetsko dovršeno okolje z izvrstno hrano in glasbo. Morda pa se tudi vi znajdete v plesu ob DJ-ju – s kozarcem slovenskega vina v roki.

Dodatne informacije:
Naslov: Nazorjeva 2, 1000 Ljubljana
Rezervacije: aftr.ljubljana@gmail.com
Instagram: @aftr.lj
Foto: Borna Meter