Italijani jo obožujejo – pesche al vino je najpreprostejša sladica poletja
Italijani jo obožujejo – pesche al vino je najpreprostejša sladica poletja

Italijani jo obožujejo – pesche al vino je
najpreprostejša sladica poletja

Zamislite si vroč večer v Toskani, rahel vetrič, kozarec vina v roki in skodelico, v kateri se svetlikajo zrele breskve, okopane v rubinasto rdeči barvi. To ni prizor iz filma, temveč povsem resnična poletna čarovnija, ki jo Italijani imenujejo pesche al vino.

Ta preprost, a izjemno prefinjen poletni desert iz breskev in vina izvira iz severne Italije, kjer že od nekdaj znajo izkoristiti vse, kar ponuja poletje: sočno sadje in domače vino. V Piemontu se tradicionalno pripravlja z rdečim vinom, kot sta Barbera ali Dolcetto, medtem ko drugod vse pogosteje posežejo po belem, za vse, ki si želijo lažjega, bolj citrusnega okusa.

Breskve v vinu
Breskve v vinu

Minimalistična sladica z maksimalnim učinkom

Recept za pesche al vino je skorajda minimalističen: sveže narezane breskve prelijete z vinom in jih pustite, da se marinirajo nekaj ur ali še bolje, kar čez noč. Če dodate nekaj limoninega soka, nekaj listov mete ali ščepec sladkorja, boste dobili sladico, ki izgleda, kot da je prišla iz kuhinje vrhunskega italijanskega kuharja.

Najbolje jo je postreči hladno, v elegantni stekleni skodelici ali celo vinskem kozarcu, ob dodatnem požirku vina. Idealna je za večerne poletne večerje na terasi, piknike ali kot lahkoten zaključek obsežnejšega jedilnika.

Breskve v vinu

Rdeče ali belo?

Ljubitelji rdečih vin bodo uživali v klasični različici, bogati, sadni, skoraj dekadentni. Tisti, ki prisegajo na bela vina, pa lahko posežejo po Vermentinu, Trebbianu ali celo Proseccu in ustvarijo svež, skorajda peneč poletni desert. V obeh primerih pa velja eno pravilo: kakovost sestavin. Breskve naj bodo zrele in dišeče, vino pa takšno, ki bi ga z veseljem spili tudi samostojno.

Breskve v vinu

Kako jih pripraviti?

Sestavine za 4 osebe:

  • 3–4 zrele breskve

  • 300 ml rdečega ali belega vina po izbiri

  • Po želji: žlica sladkorja, sok polovice limone, sveža meta

Priprava:

  1. Breskve olupite in narežite na tanke rezine.

  2. Dajte jih v stekleno skledo in prelijte z vinom.

  3. Po želji dodajte sladkor in limonin sok za dodatno aromo.

  4. Pokrijte in postavite v hladilnik za najmanj 3 ure (ali čez noč).

  5. Postrezite hladno, z listom mete na vrhu.

Več si lahko ogledate tudi v videu na povezavi z Instagram profila @eratomediterraneo.

Breskve v vinu

Italijanska preprostost, ki nas uči, da je manj  več

Pesche al vino ni sladica, ki vam bo vzela veliko časa, vendar vas bo naučila nečesa pomembnega: uživati v sezoni, trenutku in preprostosti. Tako kot to počnejo Italijani.

Zato letos poleti, ko so breskve na vrhuncu, večeri pa počasni in topli, zamenjajte klasične sladice s tem italijanskim biserom. Kajti včasih so najlepše stvari v življenju ravno tiste, ki so najbolj preproste.

Članek je prevzet s portala Journal.hr

Foto: Unsplash, Dupe, Instagram (@eratomediterraneo)

Naloži več
Zapri