

Ste že poskusili brownie iz muškatne buče? Sliši se nenavadno, vendar ima neverjetno bogato in sočno teksturo
Jesen je prišla hitro in nepričakovano ter s seboj prinesla spremembo razpoloženja. Dnevi so občutno hladnejši, večere pa vse pogosteje preživljate doma, kjer kuhinja znova postaja osrednje mesto druženja. To je čas, ko se vračate k priljubljenim jesenskim klasikam tolažilne hrane: cimetovim rolicam, ki zadišijo po vsem stanovanju, toplim napitkom, kremnim juham ali kolačem iz jabolk in kostanjevega pireja, ki vedno prikličejo spomine na otroštvo. A obstaja ena sestavina, brez katere si jeseni preprosto ni mogoče predstavljati – buča.
Najpogosteje jo imate radi v obliki goste juhe, vendar je pravzaprav neverjetno vsestranska. Od slanih pit in testenin do sladic, buča se poda skoraj k vsakemu receptu. Kar vas morda preseneti, pa je, da se odlično obnese tudi v eni izmed najbolj priljubljenih sladic, browniejem iz muškatne buče.
V tem primeru buča ne spremeni okusa kolača, temveč mu podari še bolj sočno in mehko teksturo ter tisto značilno sredico, zaradi katere so browniji tako priljubljeni. Poleg tega prinaša tudi nekaj prehranske prednosti, saj doda vlaknine in naravno sladkost. Z drugimi besedami, dobite brownie, ki po videzu in okusu spominja na klasično čokoladno pregreho, le da ima majhen zasuk, zaradi katerega je še bolj zanimiv.
Recept: Brownie iz muškatne buče
Sestavine
- 240 g pireja iz muškatne buče
- 2 jajci
- 1 žlička izvlečka vanilje
- 150 g sladkorja
- 85 g moke
- 60 g nesladkanega kakava v prahu
- 1/2 žličke sode bikarbone
- 1/2 žličke soli
- 170 g čokoladnih kapljic, plus še nekaj za posip po vrhu


Priprava
- Bučo olupite in narežite na kocke, nato jo dajte v večji lonec z vrelo vodo in kuhajte približno 10 minut, dokler se ne zmehča.
- Ko se jo zlahka prebode z nožem, jo prestavite v mešalnik in zmiksajte v gladek pire.
- Ohladite v hladilniku, najbolje čez noč, saj mora biti pire povsem hladen pred pripravo.
- Pečico segrejte na 180 °C in pripravite pekač velikosti 20 x 20 cm, ki ga obložite s papirjem za peko.
- V eni skledi zmešajte moko, kakav, sodo bikarbono in sol.
- V drugi skledi združite ohlajen pire iz buče, jajci, vaniljo in kokosov sladkor ter vse dobro premešajte.
- Dodajte suhe sestavine in ponovno premešajte. Vmešajte čokoladne kapljice.
- Zmes prelijte v pripravljen pekač in po vrhu posujte še nekaj čokoladnih kapljic.
- Pecite 25 do 27 minut. Kolač pustite, da se ohladi v pekaču 5 do 10 minut, preden ga narežete na kocke.

Članek je prevzet s portala Journal.hr
Foto: Instagram, Pexels, Unsplash